Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Üreten bir akademisyen olarak isteğim

Üreten bir akademisyen olarak isteğim

Ülkemiz yaklaşık 35 gün sonra önemli bir seçime girecek. Birçok siyasetçi farklı farklı seçim vaatlerini listelemeye başladı çoktan medyada. Ben de devletçi ve milliyetçi bir akademisyen olarak muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için farklı temel ihtiyaçları sıralamak istedim bu yazımızda. Tabi ki tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için sadece.

Ekonomik sorunlar ve kur artışları maalesef birçok akademik faaliyeti durma noktasına getirdi. Şu an hiçbir kurumun verdiği Ar-Ge ve Proje desteği yeterli değil. Önemli çalışmalar için gerekli ham madde ve teçhizat alımı yapılamaz halde. Gerçekten çoğu akademisyen bu yüzden değerli çalışmalarına ilerleme kaydedemiyor. Nitelikli teknoloji ve ürün geliştirmek için bu kapsamda iyileştirme faaliyetlerinin artırılması gerekli.

Girişimciler için şu an şehrimizde yeterli alt yapı yok. Teknokent dolmuş durumda ve özellikle ortalama 100 metre bir alana sahip kiralık bir yer bulunmuyor şehirde. Acilen kuluçka merkezi kurmamız gerekli. Aynı zamanda gençlerimiz KPSS sınavına değil girişimciliğe yönlendirilmeli. Yani nice başarılı zihinler memur olup rahat ederim düşüncesi yerine, nitelikli ürün geliştirip üretmeliyim demeli.

Bir eğitim düzenlemek için bile birçok bürokratik aşama kat edilmesi gerekiyor ülkemizde. Merkezcileyetlik yerine daha özgür ve hızlı sonuç verecek prosesler geliştirilmeli. Daha esnek prosedürlerle organizasyonlar şekillenmeli. Yoksa ne bir öğretmen ne de bir akademisyen hiçbir şekilde gençler için program düzenlemez. Yani olanı da gün geçtikçe kaybedersiniz bence.

İşsizliğin önüne geçmek için halk, belediye ve üniversite birlikte hareket ederek nitelikli ve ihtiyaca yönelik teknik eğitim programları düzenlemeli. Ücretsiz olmalı tüm program ve sonucunda şirketlerde işe alma geçekleştirilmeli.

Son üç yılda insansız araçlar ve model uçaklara büyük ilgi var şehirde. Bu kapsamda yeterli bir alan ve pist bulunmamakta. Böyle bir alanın oluşturulmasıyla gençler kötü alışkanlıklar yerine, yararlı hobiler için imkan bulacakları bir ortama sahip olabilecekler.

Tüm gençler başarılı bir CV’nin ve kaliteli projeler üretmenin önemli olduğunu görmeli. Yoksa liyakatsizlik hat safhada diyerek hayata umutlu bakmadıkları gibi, asla geliştirmek ve teknoloji üretmek istemeyecekler. Sonucunda zaman kaybı alanlarda gereksiz bir ömür geçirecekler.

Tarımla alakalı yazacak o kadar şey var ki, yazmakla bitmez. Ben kendimle ilişkili Tarım Makineleri ile ilgili yazacağım ihtiyaçları. Akıllı ve insansız verimlilik artırıcı sistemlere tarım il müdürlükleri destek vermeli. Ve tabi karşılığında başarılı sonuçlar da görmeli. Uygulama alanlar ve bütçe bu kapsamda şu an temel ihtiyaçlar.

Üretmek isteyenler için kar amacı gütmeyen bir prototip geliştirme sistematiği tüm şehirlerde olmalı bence. İnsanlar hayallerinin niteliğini ancak imal ederek ve pazarda yer almaya çalışarak öğrenebilirler.

Yeterli beslenme ve konaklama öğrenciler için olmasa olmaz öneme sahip bir madde. Gençler bu tip sorunlardan uzak olduğu sürece ancak derslerine kendilerini verdiği gibi, nitelikli projeler geliştirebilirler.

Değerli okurlarımız bu yazıda ancak önemli maddeleri yazdım. Elbette diğer konular için köşemizde yazılarımızı kaleme almaya devam edeceğiz. Hayırlı günler dileriz.

Bu yazı toplam 2854 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
34 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR