ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

Arıza Tarım Bakanlığı personel alımında

Arıza Tarım Bakanlığı personel alımında

Karadenizli arkadaşına "Hamsiden 52 çeşit yemek olur", Arkadaşı "Say bakalım", Karadenizli; "Bir hoşafı olur" diye söze başlayınca, arkadaşı "Dur gerisini saymana gerek yok, hoşafı olduktan sonra 52 çeşiti de olur" der.

Tarım Bakanlığı personelinin tamamı 170 bin olduğunu, yüzde yirmisinin Ziraatçı ve Veteriner olduğunu, yani 34 binin bakanlık ismine uygun verimli eleman, diğer 136 bin personelin ayrı mesleklerden olduğu anlaşıldı.

Türkiye'de 200ün üzerinde Üniversite, tamamına yakınında Ziraat ve Veteriner Fakülteleri var. Devlet bu okullara bütçeden binalar yapıyor, milyonlar ayırıyor. Ziraat mühendisleri veteriner mezun ediyor ama, ülkenin tarımını, hayvancılığını yöneten bakanlığa personel kadrosuna sadece yüzde 20'sini kapsayacak eleman alıyor. Ziraat Mühendisleri, veterinerler boşta geziyor, bir kısmı özel sektörde iş bulabilirse, kendisi adına iş yeri açıp başarılı olmaya çalışıyor.

Devlet aldığı ziraat veteriner mühendislerini de il, ilçe binalarında bürokrasi işlemlerinde boğduruyorlar. Çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşanlar ziraat ve veterinerden mahrum. Üniversiteyi bitiren gençlerimiz iş bulamamaktan şikayet ediyor.

Bu ayarsızlık bugün başlamadı. 50-60 yıllık mesele. Tütünü, haşhaşı, pancarı, keçiyi yok ettirmeye uğraşıldığında bugün yaşanan pahalılık ve stokçuluk iddiaları başladı. Buğdaya, ayçiçeğine, nohutuna, fasulyesine para vermeyerek çiftçilikle uğraşan nüfusu ülke nüfusunun yüzde beşine indireceğim politikasıyla topraktan soğutur köyünü terk ettirirsen bugün yaşanan, yağ, şeker ve diğer ürünlerin azalmasına ve yüksek fiyatlar yaşanmasına sebep olursun.

Karadenizlinin hamsinin hoşafı olur dediğinde arkadaşının 52 çeşit yemeği oluru kabullendiği gibi. Tarım Bakanlığında personelin tamamı değilde yüzde yirmisi ziraatçi ve veteriner olursa ülke daha çok yiyecek ve et sıkıntısı yaşaryacağını kabul etmek mecruriyetinde kalırsınız.

Yıllar evvel "Köyler insansız, dağlar hayvansız kaldı" dedik dinleyen olmadı. Şimdi bu söze ilave, "Köyde kalan üçbeş kişi ziraat mühendisi ve veteriner bekliyor, üniversiteyi okuyan ziraatçı ve veteriner iş bekliyor buluşturun şunları" diyorum. Sağır sultan duyarda ilgililer neden duyma İşi denetleme zincirinin ilk halkasından başlayın.
 

Bu yazı toplam 3216 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR