FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

DOĞANIN ÖNEMLİ SORUNLARI BAZI ALINTILAR

DOĞANIN ÖNEMLİ SORUNLARI BAZI ALINTILAR

Güneş sistemi içinde bilinen kadarıyla, Dünyamızın eko sistemi hiçbir gezegende yoktur, ancak insanoğlu bu ayrıcalığın önemini doğanın lütfunu kavrayamamıştır! Doğa – çevre tüm dünyamızda başlıca doğal varlıklar, acımasızca UYGARLIĞIMIZIN (Dünyanın) tehdit edildiğini bile bile tahrip edilmektedir.

          Güney Marmarada en büyük ve önemli yüzey akışlı akarsu SAKARYA nehridir. Bu nehir Eskişehir Çiftelerden doğarak önce doğuya doğru, Eskişehir hududundan çıkarak kuzeye yönelmekte Ankara ili sınırına, Polatlı ilçesinden girerek tekrar Batıya dönmekte kuzeye geçerek Bilecik – Adapazarı hududundan ilerleyerek Karadeniz’e Karasu ilçesinde dökülmektedir. Bu nehir aynı zamanda kutsal bir nehirdir, Binlerce istiklal savaşı gazimize hayat vermiştir, bir diğer deyimle istiklal savaşımızın doğadaki gazisidir! Eğer bu nehir DOĞAL engel olmasaydı istiklal savaşının kazanılması daha KANLI ve bize daha pahalıya mal olacaktı. Ordumuz iki yıla yakın bu nehirden su içmiş, ihtiyaçlarını gidermiştir. İki yüz bine yakın insan topluluğu yokluk içinde bu nehirden hayat bulmuştur.

          Neden bunları yazıyorum? Bu nehir diğer nehirlerimiz gibi KAN ağlıyor! Kum ocakları HES’ler inşaat sektörünün ileri gelenleri Bazı Belediyeler ve sanayi sektörleri deşarjlarını bu nehirle birlikte, ülkemizdeki bütün AKARSULARA – kuru derelere deşarj etmektedirler. Konumuz Güney Marmara olduğu için bizi ilgilendiriyor. Ülkemizdeki Sanayi sektörü ve belediyeler sıvı atık sularını tam arıtmadan yan derelere vermektedir. Güney Marmara her türlü sıvı atığı bünyesine alarak Karadeniz’edökülmektedir.Sakarya nehri Bilecik’ten itibaren Adapazarı sınırına doğru aşırı kirlenmektedir. Ülkemizdeki Belediyeler ve Organize Sanayi kuruluşlarının yüzde seksen beşinde ARITMA TESİSİ yoktur. Var olanların da deşarj parametreleri uygun değildir.

      Türkiye’nin, çevre ve toprakları süratle kirlenmektedir. Maden sektöründe hala su kullanılmaktadır ve bu sularda arıtılmadan doğaya ve yan derelere deşarj edilmektedir. Orman içi su toplama havzalarında biriken cüruflu sular ani yağışlarla oluşan sellerle derelere inmektedir. Topraklar,  tarlalar çevre, bu atıklarla kadmiyum parametresi başta olmak üzere diğer tehlikeli atıklarla kirlenmektedir. 

İnegöl’den itibaren Kocasu Deresi, Yenişehirdeki baraj sayesinde kirlilik yükünün seyrelmesine rağmen Bilecik Osmaneli ilçesindeki tarım arazileri Göksuadını alan Koca dereden sulama yapamamaktadır. Gelecek yazımda devam edeceğim.

Bu yazı toplam 636 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR