ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

DOLAR OYUNUNU BOZALIM

DOLAR OYUNUNU BOZALIM

1983 yılında iktidara gelen Özal, doları serbest bıraktı. Aradan kaç yıl geçmiş 33 yıl, yani bugün 30-35 yaşında olanlara “1983 yılından evvel cebinde 1 dolarla yakalanan biri kaçakçılıkla mahkemeye veriliyor cezaevini boyluyordu. Eroin kaçakçısı gibi muamele görüyordu” desek inanmaz.

Bütün yabancı paraların serbest bırakılması iyi oldu ama işin dozajını fazla kaçırdık. Başta devlet ihaleleri, borsa, alım satımlar dolar üzerinden yapılmaya başlandı. Devlet bunu yaparsa vatandaş durur mu? Ev kiraları dahil her türlü aksatalar dolar üzerinden olmaya başladı. Harcamalar dolar üzerinden yapıldıkça, dolara ihtiyaç da her geçen gün arttı. Sadece Türkiye’de değil dünyada dolar hegemonyası oldu. Böylece her geçen gün dolara ihtiyaç çoğaldı. İhtiyaç çoğaldıkça Amerika yeşil doları bastı piyasaya sürdü. 

Ekonomistler “Merkez bankasında ne kadar altın stokun varsa o kadar para basılır, karşılıksız para basılırsa enflasyon yükselir” derler. Amerika hiç ekonomistlerin dediğine kulak asmıyor, basıyor doları piyasaya sürüyor. 

Türkiye, Amerika’nın, Avrupa’nın beslediği PKK terörünü, FETÖ’yü yok etmeye başladı. Suriye’den gelen teröristlerin yuvalarını yıkmak için Fırat Kalkanı harekâtını başlattı. İnsansız hava aracını, tankını, piyade tüfeğini, bir çok silahını ve bilgisayar yazılımlarını yapmaya başladı. Bu yaptıklarının cezasını vermeliyim diye düşünen batı, kendisine kafa tutan Recep Tayyip Erdoğan ve onun kurduğu iktidarı devirmek için harekete geçti. Şuana kadar yaptığı, 15 Temmuz darbe harekatında başarılı olamayınca ekonomik baskıya başladı. 

Amerika Merkez Bankası dünya piyasalarına sürdüğü dolarları geri çekiyormuş. Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada dolar yükselmeye başladı. İhracatımız, ithalatımızı karşılamıyor. Haliyle dolar yükseldikçe hepimiz zarar ediyoruz. 

Devletin aklı başına gelmeye başladı. Dolarla yapılan bütün işlemleri durduruyor. Umarım lüzumsuz ithalatları da durdurur. Çocuk oyuncaklarını bile ithal ediyoruz. Halkımıza gelince onlar zaten uyanık. Elindeki doları bozduruyor. Amerika ve Avrupa bizim kadar sabırlı olamaz. Biz sabırla dolar krizini atlatıyoruz. Dünya piyasalarından çektiği dolar yüzünden Amerika her geçen gün zararı artarak devam edecek. Buna katlanması mümkün değil. 

Biraz sabredelim, hani ne denir “Sabreden derviş muradına erer” Allah sabredenlerin yanındadır. 

Bu yazı toplam 2284 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR