ÇAĞLA CANBAZ

ÇAĞLA CANBAZ

Dolarla kaybedilen toprakların çulsuz insanları

Dolarla kaybedilen toprakların çulsuz insanları

Dolarla kaybedilen toprakların çulsuz insanları diye konuya giriş yapıp saçlarımızı diken diken yapalım.

Önceki yazımda, Bozüyük'ün sosyo-ekonomik durumunun gelişmesi yönünde sivil toplum kuruluşlarının oynayabileceği rolden bahsetmiştim. Şimdi kaleme aldığım yazıda ise ekonomiye değinmek istiyorum. Şimdi kimse çıkıp demesin bana, sen ekonomist misin? Ya da bir ekonomistten daha mı iyi bileceksin diye. Ben sadece bu topraklarda yaşayan sıradan bir vatandaşım. 

Pandemi dediğimiz illet tüm dünya ekonomisini alt üst ettiği gibi Bozüyük'ü, Bilecik'i ve en önemlisi benim güzel ülkemi de etkiledi. Esnaflarımız kepenklerini indirdi, bir dolar türküsü söyler durur olduk. 7'den 70'e hepimizde dolar, euro, altın, enflasyon pahalılık dillere dolanmışken konuyu biraz daha geniş tutalım. Muhalefet partilerine ballı kaymaklı siyasi fırsata dönüşen hiper enflasyon mu desek enflasyon mu desek devalüasyon mu desek neyse işte o meretin adı, iktidara sürekli ekonomik koşullarla salvolar atarlarken ben şunu merak ettim.

Türk Lirası,  dolar ve euro'nun yanı sıra 24-25 ülkenin para birimi karşısında da değer kaybediyor. Bunları Fox'ta da A Haberde de söylemezler. Çünkü her siyasi kanadın da kendince nemalanacağı bir durum bu. Hadi dedik ki, üretim yok ülkede, hadi siyasi yönetim kötü, adam kayırma torpil, yolsuzluk almış başını gidiyor, adalete bir şey diyemem Silivri şimdilerde soğumaya başlamıştır. 

Yahu ülkemize ne oldu da dolar karşısında en fazla değer kaybeden üç para biriminden olan Arjantin pesosuna karşı bile değer kaybetti. Peki ya Brezilya realine karşı değer kaybı, Güney Afrika randı'na ne demeli, yahu Peru solu'suna karşı bile değer kaybetti Türk Lirası!

Eee yönetim kötü, üretim yok, torpil var, ülke liyakatsizlik içinde vs vs bi sürü şey söyleyebiliriz de, bu ülkeler bizden daha mı iyi? Rus rublesine %24. 40'dı değer kaybı. Ben bu yazıyı yazarken baskıya girdiğinde kaç olur bilmiyorum. Rusya enerji fiyatlarındaki artıştan dolayı kâra geçmeye başlayıp faiz artırımıyla dolara karşı direnç oluşturup değer kazandı, Türk lirasına karşı %24 şaka gibi. 

Efendiler oltadaki balık Türkiye kitabını hangileriniz okudu? Okumadıysanız bu yazıda beni çok anlamazsınız. Ekonomik olarak kıstırılan ülkeler, halktan gelen ekonomik özgürlük isyanına karşı pazarlığa oturmak mecburiyetindedir. Ha bu demek değil ki %300 ÖTV'ler meşrudur. Ülkemizdeki halka karşı vergi gaspı tartışmasız bir gerçektir. He ÖTV falan demişken TÜİK'e göre 2021 yılı ilk 10 ayda benzinli araçlarda %8,8 dizel araçlarda %4,09 fiyat artışı olmuş gerçi onlar enflasyonu %20 hesaplamışlardı. 

Neyse biz Bilecikliler,  gerçek enflasyon %45 siz enflasyonu nasıl hesapladınız diye soracak hadde sahip değiliz. Hükümet tanzim satış çadırları açmıştı hatırlarsanız, yoğurdu olana ucuz hıyar satıp tam bir millet hizmeti yapmışlardı. Sonra Sayın Başkanımız ucuz marketler hareketiyle o kafalarına göre ayçiçek yağı borsası oluşturan tekelci kartelci marketlere çok sert gününü gösterme hareketi yaptı. Bu arada rekabet kurumu o kötü gariban düşmanı marketlere 2,7 milyar lira ceza kesti. 

Aklıma birde varlık fonu üyesi Fuat Tosyalı'nın şirketlerine 1.1 milyar TL'lik ihale verildiği geldi, neyse bunu burada söylemeyecektim. Çalışma Bakanı asgari ücret ve 3.600 ek gösterge müjdesi verdi. Tüm Bilecikliler olarak bunun bir izzeti ikram bir lütuf olduğunu bilmemiz gerek. Enflasyona karşı asgari ücretlinin ezdirilmemesi gerektiğini belirtmiş Sayın Bakanımız, yalnız sorun şu onların hesabından gidersek enflasyon yok diyip halimize şükür bile diyebiliriz. 

Asgari ücreti arttırınca refah seviyesi yükseleceğini sanan herkese diyorum ki tepenize 5 kiloluk  ayçiçek yağı düşsün. Bu arada İstanbul hava limanını işleten İGA'ya  metro inşaatı için fazladan ödenen 8 milyon euro'nun henüz geri alınmadığını tutarın da yanlışlıkla ödendiği açıklaması Ulaştırma Bakanımız tarafından müjdelendi. 

Öte yandan küçük esnafa teşvik falan veriliyor, pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomiyi kötü etkiledi. Kömüre %72 zam gelmiş, sıcak insanı hamlatır o yüzden fazla sıcak iyi değildir. Türkiye de yoksulluk sınırı 10 bin liranın üstüne çıkmış, canım memleketim Bilecik'in gözünü seveyim, biz buralarda 4-5 bine kral gibi yaşıyoruz bize ne ülkenin tamamından.
 

Bu yazı toplam 6553 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
ÇAĞLA CANBAZ Arşivi
SON YAZILAR