MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

HESAPLAR TUTTU MU? -2-

HESAPLAR TUTTU MU? -2-

CHP, Selim Yağcı’nın yaptığı icraatlardan Bilecik halkının memnun olmadığını düşünerek Bilecik merkezden hayır oyu beklentisi fazlaydı. Bilecik merkezden çıkacak oylar Selim Yağcı’yı mı yoksa CHP’yi mi memnun edeceği referandumdan sonra belli olacağını yazmıştım.

Ak Parti Merkez İlçenin iftarında da tahminimi Başkan Yağcı’ya söylediğimi dünkü yazımda belirtmiş ve bu tahminimi hangi verilere dayandırdığımı bugünkü köşemde yazacağımı ifade etmiştim.

Referandumdan sonra Bilecik Merkezde CHP sevindi. Peki CHP’nin sevinmesine gerçekten Ak Partili Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı mı sebep oldu. Yağcı’nın seçildiği günden bu güne önemli kırılma noktalarını kısaca bir hatırlayalım.

Yağcı 2004’te büyük farkla Ak Parti’den Belediye Başkanlığına seçilmiş ancak ilk etapta belediyedeki personel değişiklikleri ile şimşekleri üzerine çekmişti. Ardından Bilecik esnafına çeki düzen verme düşüncesiyle çadır pazarını getirmiş ve odaların “ültimatom” una maruz kalmıştı.

Sebze meyve satışı için yaptırılan tahta barakalar da alıcı görmeyince belediye ile esnaf arasında ortam gerginleşmiş ve barakaların çoğu askeri malzeme satışı için kiraya verilmişti. Pazarcıların yer değişikliklerinden mağdur olan pazarcı esnafı belediyeyi Bilecik pazarı olan Pazartesi günü tezgah açmayarak protesto etmişti.

Belirli çevrelere rant sağladığı iddiaları kamuoyunda ve bazı basın organlarında yer aldı. Yağcı’ya yakınlığı ile bilinen ve yandaş olarak adlandırılanlar bile Yağcı’yı tam manasıyla savunamadı. Seçimler öncesi ilimize gelen Kılıçdaroğlu’nun Yağcı hakkında yolsuzluk dosyalarının bulunduğu iddiaları ve “Bilecikliler Belediye Başkanı tarafından soyulmamalıdır” söylemlerinin ardından yerel seçimi Yağcı 111 gibi bir oyla zar zor kazanabildi.

Seçimlerden önce 11 dev proje sözü veren Yağcı’nın seçimler üzerinden yaklaşık 1,5 sene geçmesine rağmen görünürde bir hamle olmaması, CHP tarafından Yağcı’ya tepkilerin arttığı havası estirilmişti. Böylece CHP Bilecik merkezden hayır oyu beklentisini arttırmıştı.

2009 yerel seçimleri sonrası Ak Parti içersindeki hareketlilikte Yağcı’ya dezavantaj olduğu varsayımları mevcut. Yerel seçimler sonrası yapılan Ak Parti İl Başkanlığı seçiminde Yağcı’nın desteklediği 2. bir liste 1. listeyi destekleyenlerin tepkisine maruz kaldı. Ardından Yağcı’ya yakınlığı ile bilinen kadın kollarının genel merkez tarafından görevden alınması Yağcı’ya ikinci şoku yaşatmasının ardından çevresinde belediye ile iş yapan sınırlı kişilerin haricinde destekçisi kalmadı.

Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu’nun MHP’den Ak Partiye geçmesi ve Milletvekili Poyraz ile Berberoğlu’nun çoğu toplantılara beraber iştirak etmesi Yağcı’nın parti içersindeki popülaritesini etkiledi. Yandaş olarak adlandırılan gurupların da tam manasıyla Yağcı’yı savunmaması kamuoyunda da dikkatle takip edildi.

Ve netice! Yağcı’nın 2004 yılından başlayan düşüş grafiği referandum sürecinde de devam etti diyebiliriz. BBP, SP ve çok sayıda sivil toplum kuruluşlarının referandumda evet demesine, DP ve MHP’den referandumda evet diyenlerin olmasına rağmen referandumdaki evet oyları Ak Parti’nin 2009 yerel seçimlerinde SP ve BBP nin aldığı oyların toplamıyla hemen hemen aynı. CHP son yerel seçimde Bilecik belediye sınırları içersinde 8766 oy almasına karşın referandumda hayır cephesinin aldığı oy 12881. Bu verilere dayanarak 12 Eylülden önce Bilecik merkezde evet oylarının %48’lere hatta %47’lere gerileceğini tahmin etmiştim. Sonuç ortada.

 

 

Bu yazı toplam 1143 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR