MÜCAHİT BAYRAK

MÜCAHİT BAYRAK

MİLLİ TÜRK TALEBE BİRLİĞİ

MİLLİ TÜRK TALEBE BİRLİĞİ

Milli Türk Talebe Birliği 1916 yılında kurulan Türkiye’nin en eski öğrenci hareketidir. İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kurdurulmuştur. Çünkü gençler hakikaten sosyal hayatta en önemli güçtür. Bunun içinde gençlerin değerlendirilmesi lazımdır.

MTTB yaklaşık bir asırlık hayatında çeşitli akımların etkisinde kalmıştır.

1926-1936 arası dönemde yeni kurulan Türkiye’nin tezlerini ve inkilaplarının halka yayılmasında önemli rol oynamıştır.

Bu yıllar arasında başkanlık yapmış efsane biri vardır o da Tevfik İleri’dir. Bu yazımda Tevfik İleri’den bahsedeceğim.

Tevfik İleri;

İdealist bir kişiliği olan Tevfik İleri 1911 yılında Rize’de dünyaya gelmiştir. O ne ilerlemenin karşısında olmuş ne de kültürünü dinini yozlaştıranlar eyvallah demiştir. İfrat ve tefrite düşmeden bir hayat yaşamıştır.

Tevfik İleri üniversiteyi İstanbul’da mühendislik fakültesinde okumuştur. Üniversite yıllarında bir gün üniversitede arkadaşları yemekhane ile ilgili protesto yapar ve okuldan uzaklaştırma alırlar. Bu olay Tevfik İleri’yi çok etkiler ve bu olay için “ Hayat sadece bir riyaziye probleminden ibaret değildir insan gerektiğinde sosyal alanda da haklarını korumak için mücadele etmelidir.” Der ve mücadele hayatına atılır.

MTTB genel başkanı olur. Başkanlığı döneminde Bulgaristan’da bir grup Bulgar aşırı milliyetçisi Razgırat kentinde bulunan türk mezarlığını tahrip eder. Bu olay Türkiye’de büyük bir infiale yol açar. Ve kimileri aynı şekilde karşılık vermekten yana tavrını koyar. Tevfik İleri tabi ki bu şekilde yapmayacaktır ve MTTB İstanbul’daki Bulgar mezarlığına karanfil bırakır.

Dünyanın dört bir yanından tebrik mesajları alır. MTTB bunlardan biriside yanlış hatırlamıyorsam İsveç’te bir öğrenci stk’sından gelir “siz ölülere nasıl saygı gösterilir bütün dünyaya bunu gösterdiniz” olur.

Tevfik İleri başarılı bir talebedir. Hocaları üniversite de kalmalarını ister ancak onun başka hayalleri vardır. O bir an önce mühendis olup atanmak ister. Halkına hizmet etmek ister. O zamanın gençleri gerçekten idealist gençlerdir. Kafalarında kariyer hesapları yoktur. Sadece memlekete hizmet etmek isterler. Tevfik İleri mühendis olur ve Erzurum’a tayini çıkar. O halkla iç içedir. Bu yüzdende hep halk tarafından sevilmiştir. Bir süre sonra tayini Çanakkale’ye çıkar. Boş durmaz Tevfik İleri bir vapur ile Gelibolu’ya şehitlerimizi ziyaret eder. Vapur tıka basa dolar. İşte MTTB ruhu budur. Sadakattir ecdada vefadır. Boş kuru gürültü değildir, icraattır. MTTB her zaman bu memlekette ilklere imza atmıştır.

Tevfik İleri’nin tayini Samsun’a çıkar ve Samsun’da dokuz yıl görev yapar, hizmet eder. Samsundayken Demokrat Partiden ve CHP den teklif gelir ve o DP’yi seçer. Milli Eğitim Bakanı olur. İmam Hatiplerin yirmi yıl sonra tekrar açılmasına vesile olur. Yüksek İslam Enstitü’lerinin açılmasına vesile olur. Darbe olur 60 darbesi. Burada da anlatılacak bir anektod vardır.60 ihtilali olmuş bütün DP vekilleri toplanmıştır. Herkesi bir korku sarmıştır. Ancak Tevfik İleri uyumaktadır. Yanındaki vekil Tevfik İleri’yi uyandırır ve ekler: Sen nasıl olur da bu kadar rahat uyuyabiliyorsun. Tevfik İleri’nin verdiği cevap muhteşemdir ve tam bir MTTB’li kimliğidir. Müslüman jargonudur. Tevfik İleri der ki: Ben bunca zaman vekillik yaparak büyük bir sorumluluk altına girdim. Sırtımda bu yükle yatağa yattım ve bir gece olsun rahat bir uykum olmadı. Şimdi bu sorumluluk sırtımdan kalktı ve ben artık rahat rahat uyuyabilirim der.

Kısaca bu memlekete hizmet etmiş bir kişiliği anlatmaya çalıştık Allah (cc) mekânını cennet eylesin. Selametle…

Bu yazı toplam 568 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİT BAYRAK Arşivi
SON YAZILAR