ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

SAĞLIĞIMIZ VE CEVİZ

SAĞLIĞIMIZ VE CEVİZ

Bu hafta sizlere ilimizin önemli bir ürünü olan ve insan sağlığı açısından da oldukça yararlı olduğu herkes tarafından bilinen cevizden bahsetmek istiyorum. Daha önceki yazılarımda kuru üzüm, pekmez ve kayısı gibi meyvelerin insan sağlığı açısından öneminden ve neden tüketmemiz gerektiğinden bahsetmiştim. Daha sonra karşılaştığım bir çok kişi yazıyı okuduktan sonra ürünleri tüketmeye başladıklarını söylediğinde gerçekten mutlu oldum. O nedenle de bu hafta uzun zamandır bağcılıkla ilgili yazdığım yazılara ara vererek ilimizin adının verildiği çeşidi olan cevizden bahsetmek istedim. 

Ceviz hayvansal protein kaynağı yerine geçebilen ve yüksek oranda doymamış yağ asit içerikleri ile değerli bir besin kaynağıdır. Thiamin,vitamin B6 gibi birçok vitamin ile demir, çinko, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir. Ceviz kolesterol içermez, doymamış yağ oranı da yüksektir. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan omega 3  yönünden zengindir. 

Cevizde yüksek oranda bulunan omega 3 yağ asidi kandaki basıncı azaltarak atardamarlardaki iltihaplanmayı, sertleşmeyi ve tıkanmayı, kan pıhtılaşmasını önler; kolestrolü düşürerek kalbi korur. Ceviz tüketimi bazı kanser çeşitlerine karşın vücudu güçlü kılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Şekil olarak beyne benzeyen ceviz beyin için de oldukça yararlıdır. Kavramayı ve anlamayı geliştirir.  Doğumdan önce büyük hızla (dakikada 250 000 kadar ) oluşan nöronların üremesi doğumdan sonra tamamen durur ve zamanla ölmeye başlar. Ölen nöronların yerine yenileri gelmez ancak ceviz gibi yararlı meyvelerin tüketilmesi ile mevcut nöronların kapasitesi arttırılabilir. Bu nedenle özellikle hamilelerin bebeklerinin beyin gelişimleri açısından ceviz tüketmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca bazı Asya ülkelerinde ceviz beyin gıdası olarak kabul ediliyor ve bu ülkelerde öğrenciler sınava girmeden önce ceviz yiyerek notlarını yükselteceklerine inanıyor. Bu nedenle bizler de özellikle büyüme çağındaki çocuklarımızın ceviz tüketmelerini teşvik etmeliyiz. 

Aslında daha sağlıklı bir yaşam için  her yaştan insanın günlük beslenmesine cevizi dahil etmesi gerekiyor. Günde 3-5 tane ceviz tüketiminin bir insanın sağlığına katkıda bulunmasının en kolay yolu olduğu da ifade ediliyor. 

Bu nedenle gelin her gün 3-5 tane oldukça lezzetli olan Bilecik Cevizi yiyerek sağlığımızı korumaya katkıda bulunalım.

Bu haftalık da bu kadar, ürününüz bol ve bereketli olsun. 

Bu yazı toplam 545 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM Arşivi
SON YAZILAR