KADİR ERDAL

KADİR ERDAL

Ucuz kredi, döviz talebi!

Ucuz kredi, döviz talebi!

Türkiye’nin uygulamaya koyduğu yeni ekonomi politikası kapsamında düşük faiz politikası izleniyor. Merkez Bankası (MB) geçtiğimiz Perşembe günü açıkladığı faiz kararında 6’ıncı kez faizleri sabit tuttu. Böylelikle politika faizi yine yüzde 14’te kaldı. 

MB’nin yüzde 14’lük faizini piyasada bulmak çok güç olsa da yüzde 70 enflasyonun olduğu bir ortamda yüzde 24-25 civarı bile ucuz kredi olarak görülmekte. Hal böyle olunca ucuz TL kredisi kullanarak döviz alanların olduğu bilinmekte. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Cuma akşamı açıkladığı kararla bu ve buna benzer uygulamaların önüne geçeceğinin mesajını verdi. İlk etapta kasasında 15 milyon TL üzerinde döviz varlığ olan şirketlere ticari kredi verilmeyeceğini duyurdu. Bu haberin ardından Dolar/TL’de hızlı bir düşüş yaşandı ve Dolar/TL 16.50’ye kadar geriledi. Daha sonra gelen tepki alımları ile 16,75 bandına kadar yükseldi. Piyasalar kapalı olduğu için tam olarak bir yön tayin etmek güç olsa da Pazartesi günü kurun yönü belli olacaktır. 

BDDK tarafından alınan karara benzer başkaca tedbirlerin gelmeye devam edeceği konuşuluyor. Ticari veya bireysel farketmez dövize olan yönelimin önüne geçilmek için adımlar atılacağa benziyor. Bu bağlamda bireysel yatırımcıları dövizden uzaklaştırmak adına Borsa İstanbul’a yönelmelerini teşvik edici uygulamalar atılabilir. Çünkü Borsa İstanbul’a yapılan yatırım TL’ye yapılan yatırımdır, Türk sanayisine yapılan yatırımdır.

Bu yazı toplam 3816 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
KADİR ERDAL Arşivi
SON YAZILAR