SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMI VE CEZASI

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMI VE CEZASI

Alkollü araç kullanımı Türk Ceza Kanunu’nda ‘’Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu’’ olarak tanımlanmış olup burada amaç trafik düzeninin gerektirdiği şekilde hareket etmeyip tehlikeli durum oluşturan faillerin cezalandırılmasıdır.

Alkollü araç kullanan kişi; başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olmaktadır. Bu suçun ceza yargılamasında görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir. Suç herhangi bir şikâyete bağlı olmaksızın re’sen kovuşturulur ve uzlaşmaya ile ön ödeme kapsamında değildir. Alkollü araç kullanımının cezası iki yıla kadar hapis cezasıdır.

Araştırmalara göre içilen alkol miktarı ile kaza yapma olasılığı arasında doğru orantı bulunmaktadır. Karayolları Trafik Yönetmeliği 97/4-b-2 fıkrasına göre; uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Bu kişilerin ehliyetlerine belirli bir süre için el konulur.

Ayrıca yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen kişiler hakkında Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Suçundan işlem yapılır ve mahkemeye sevk edilir.

Bu yazı toplam 5951 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ Arşivi
SON YAZILAR