SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

BOŞANMA DAVASINDA ZİYNET EŞYALARI

BOŞANMA DAVASINDA ZİYNET EŞYALARI

Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre evlenme sebebiyle kadına takılan para ve ziynetler kim tarafından takılmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır. Ziynet eşyaları, ülke gerçekleri ve yöresel geleneklere göre bir yerde kadının geleceğinin güvencesidir. Evlenme sebebiyle kadına takılan ziynetlerin emaneten takıldığı hususunda kadının bir kabulü olmadığı sürece evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.

Ziynet eşyalarının iadesi, boşanma davası açılırken de istenilebileceği gibi; boşanma davası sırasında ya da sonrasında ayrı bir dava açarak da talep edilebilir.

Ziynet eşyalarının normal koşullarda ve hayatın olağan akışına göre kadın üzerinde bulunan, saklanabilen ve götürülebilir nitelikte eşyalar olduğunu kabul etmektedir. Bunun sonucu olarak ziynet isteyen kadının, ziynetlerin kocasında kaldığını veya götürülmesine engel olunduğunu ispat etmesi gerekmektedir.

Ziynetlerin düğün masrafları, balayı masrafları ve ev eşyası alımında bozdurulması veya evlilik içerisinde bozdurularak harcanması halinde ise kadının isteği ve onayı ile iade edilmemek üzere bozdurulup ihtiyaçlar için harcandığının koca tarafından kanıtlaması gerekir.

Eş söyleyişle; evin ihtiyacı için bozdurulan ziynet eşyalarının rıza ile ve iade şartı olmaksızın verildiğini koca ispatlamak zorunda olup bu durumu ispat edemeyen koca ziynet eşyalarını iade etmek durumundadır.

Evi terk eden veya kendi isteği ile evden ayrılan kadının ziynetleri de yanında götüreceğini varsayan Yargıtay, şiddete uğramak suretiyle, dövülerek, zorla evden atılan, benzer sebeplerle evi terk etmek zorunda kalan kadının ise ziynetleri yanında götüremeyeceğini bu halde ziynetlerin kadında olduğunu kocanın ispatlaması gerektiğini belirtmektedir.

Ziynetlerin kocanın bozulan işleri, ailenin sağlık giderleri ve benzeri durumlarda da harcanması halinde kadına iadesi gerekmektedir.

Ziynet eşyalarının miktarı ve değerinin tespiti açısından deli olarak sunabileceğiniz düğün fotoğrafları ve düğün cdsi büyük bir önem taşımaktadır.

Ülkemizde kadın hakları bilincinin herkeste oluşması ve kadınlarımızın 'yarım' görülmemesi dileğiyle...

 

Bu yazı toplam 7407 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ Arşivi
SON YAZILAR