MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

BÜROKRASİ HERKESE EŞİT MESAFEDE

BÜROKRASİ HERKESE EŞİT MESAFEDE

 4 Ocakta bebeğinin nüfus cüzdanını çıkartan sigortalı bir baba, 5 Ocakta çocuğunu kontrol için hastaneye götürdüğünde görevli çocuğun sağlık güvencesi kapsamına alınması için SGK'ya başvurup vurmadığını soruyor. Çocuğun sağlık güvencesi için SGK'ya gidilmediği bilgisini alan görevli bir yandan ücretli olarak girişini yapmaya çalışırken “Nasıl olur. Sağlık güvencesi kapsamına alınmış” diyerek şaşkınlığını ifade ediyor.

Gerçekten şaşılacak bir durum. Ülkemizdeki bu bürokrasi kaidelerinde SGK'nın nüfusa kayıt olan bir sigortalı çocuğu ile gerekli işlemi aynı günde yapmış olması sevindirici bir durum. Ancak herkes maalesef bu kadar şanslı değil.

Konya Tarım Kredi Kooperatifinde görevli bir bey ile sohbetimde, nüfus cüzdanı fotokopisi istendiğinde bile getirmek istemeyen çiftçinin ÇKS için tarım il müdürlüğüne, çiftçi belgesi için ziraat odasına, malzeme temini için tarım kredi kooperatiflerine, finansman için ziraat bankasına giderken her kuruma müracaat için binbir evrak istendiğine ve neredeyse bütün evraklara diğer kurumlardan, yetmiyormuş gibi köyündeki muhtar ve azalardan onay istendiğini, bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir dönemde üretmekle meşgul çiftçiyi bu kurumlar arasında dört dolandırmanın bir anlamı olmadığını söyledim.

Kooperatifte görevli beyefendi “Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerin ÇKS'sini sistem üzerinden görebiliyor. Ancak mevzuat çiftçinin ÇKS'sini kurumdan onaylı olmasını söylüyor. Onun için biz çiftçiyi Tarım İl Müdürlüklerine gönderim kaşeli mühürlü getirmesini istiyoruz” diye söyledi.

Altın devrini yaşıyor dediğimiz bürokrasi gariban çiftçiyi eziyor diye düşünmeyin. Bürokrasi herkese eşit mesafede. Çiftçiyi değil Ak Parti'nin iktidar belediye başkanlarını bile bezdirmiş. Geçtiğimiz günlerde Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Baloğlu geldi. Bilecik Belediye Meclis Salonunda Ak Parti İl başkanı ve teşkilatları, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis ve belediye meclis üyeleri, Kadın kolları, Gençlik Kolları başkanları ile toplantı yaptı.

Basına açık bölümde herşey güllük gülistanlık. Basına kapalı bölümde ise öz eleştiriler doğal olarak yapıldı. Bu bölümde belediye başkanları en çok bürokrasiden yakındı. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 yılında e-Devlet sistemine geçilmesini istediği yönetmeliği Hadiselerin Muhasebesinde gazetemizin sahibi Şadi Erdal açıklamıştı. Kim dinler, kim uyar...

Bende bu köşede 3 Nisan 2006 tarihinde yani 8 yıl evvel e-Bilecik başlığıyla, devlet dairelerini e-devlet sistemine geçmeye çağıran yazım olmuştu. Maalesef o günden bugüne Başbakanının talimatını bile takmayan resmi kurumlarımız karınca hızıyla gidiyor. Tapu sicil, SGK ve Nüfus İl Müdürlükleri e-devlet sistemine ayak uydurdu. Diğerleri mi? Karınca yürüyüşü ile devam.

Bu yazı toplam 1248 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR