MUSTAFA KINIKOĞLU

MUSTAFA KINIKOĞLU

ÇIKARLARA GÖRE SİYASET

ÇIKARLARA GÖRE SİYASET

24 Şubat tarihli yazımızda siyaset kelimesinin kökeninden hareketle siyasilerin toplumu seyisler gibi idare etmeye çalıştıklarına dem vurmuştuk. Bugün yine siyasetin neden çoğunlukla çıkarlar ekseninde yapıldığı üzerinde durmak istiyorum.

Genel seçimlere birkaç gün kaldı. İnşallah ülkemiz ve bizler için hayırlı sonuçlar çıkar sandıktan... Her seçim öncesi o seçimin çok kritik olduğu vurgulanır, bu seçim için de aynı şeyler söyleniyor. Son birkaç seçimin diğer seçimlerden farklı olduğu aşikar, bu seçimlerden çıkan sonuç devletin ve bizlerin geleceğini etkiliyor.

Bu seçim gündeminde en çok dikkatimi çeken şey çıkarlara göre çok zıt düşüncelerin bile bir araya gelebilmesi oldu.

En bariz örnek hükümetle çok ciddi bir mücadeleye geçmiş olan camianın HDP’yi desteklemesi oldu. Hatırlarsınız, hükümetin Oslo görüşmelerinin ortaya çıkması sonrasında dersanelerin kapatılması gündeme gelince hizmet camiası hükümetin HDP ile cumhurbaşkanlığı seçimi için anlaştığını, bu anlaşmaya göre Güneydoğu’daki dersanelerin kapatılacağını, bu dersanelerin terörün önündeki en büyük engellerden biri olduğunu, gençlerin dağa çıkmasını engellediği için örgütün dersanelere düşman olduğunu söylemişlerdi. Hizmetteki dostlarımızla yaptığımız konuşmalarda kendilerini savunmak ve hükümeti suçlamak için ortaya attıkları senaryo bu şekildeydi.

Camianın öne çıkan gazetecileri de bu minalde yazılar yazıyor, sosyal medyada mesajlar veriyorlardı. Aşağıdaki örnekleri görebilirsiniz:

Şimdi ise durum değişti çünkü HDP’nin barajı geçmesi halinde Ak Parti tek başına iktidar olamayabilir. Yeni “konjonktüre” göre atılan mesajlar ise şöyle:

Örnekler artırılabilir, bu örnekleri vermemin sebebi aslında bu mesajları eleştirmekten ziyade siyasetin çıkar üzerine kurulu olduğunu göstermek... Durdukları yerden bakıldığında hayatî bir mücadeleye girdikleri hükümet ve dolayısı ile partinin zarar görmesi için her türlü desteği vermeleri mantıken doğrudur. Ama bu daha önceki mesajları ile olan çelişkileri silmeye yetmez.

Çıkar siyasetinin tek örneği bu değil elbette. Daha birçok örnek sayılabilir. Yarın Ak Parti ile HDP paralel devlet ile mücadelede aynı yere gelseler aynı desteği Ak Parti de verebilir.

Siyaset böyle birşey, çıkar için yapılmayacak şey yok bu siyasette…

 

Bu yazı toplam 1337 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA KINIKOĞLU Arşivi
SON YAZILAR