Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Eğitim ve öğretime başlanıyor

Eğitim ve öğretime başlanıyor

Hepimizi evlerimize hapseden salgın sonrası, bu sene yaz tatili gerçekten bir bayram havasında geçti. Çoğu tatil planları aylar önce yapıldı ve bu yaz COVİD-19 salgının kötü izlerini silmek için bir fırsata dönüştü. Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi, artık bir tatil dönemi daha bitti ve çocuklarımızın eğitimle buluşma vakti geldi.

Bu sene ilköğretimde eğitim gören çocuklarımız için eğlenceli bir eğitim olanağı tanınması temel dileğimiz. Özellikle çocuklarımızın sosyal gelişimlerini tamamlayıp bir bireye dönüştüğü bu dönemde; okullarını sevmeleri ve her gün heyecanlı bir biçimde isteyerek gitmeleri gerçekten çok önemli. Ebeveynler olarak ilkokul çağında ki çocuklarımız için ders çalışma ve kitap okuma gibi ana temel sorumlulukların aktarılmasının yanı sıra, ders çalışırken bir oyun oynarmış gibi eğlenmeleri başarılı bir gelecek kurmanın ilk şartı. 

Ortaokul dönemindeki çocuklarımız içinse artık temel meslek tercihi hissiyatı oluşmaya başlamalı. Temel yetenekler ve başarılı oldukları alanlar yavaş yavaş ortaya çıkartılmalı. Böylece kendisi için ilerleyen yıllarda uygun bir lise tercihi yapabilecektir. Sayısal veya sözel alanlarda başarılı olduğu belirlenen çocuklarımızın artık haftada en az 100 adet test çözmeleri ve ayda iki adet ortalama 80 sayfalık bir öykü bitirmeleri önerilir. Böylece lise sınavları için hazırlık yapılmaya başlanacaktır.

Meslek liselerine eğilimi olan gençlerimiz içinse, mesleki bilgi ve yönlendirmelerin doğru bir şekilde yapılması gerekecektir. Ayrıca bu alanlara yönelik belgesellerin izletilmesi ve o yaş gurupları için uygun olabilecek mesleki becerilerle ilgili kitapların okutulması tavsiye edilir. Her iki gurup için öncelikli olan; uygun hobilerin belirlenmeye başlanmasıdır. Özellikle spor, müzik ve dans gibi birçok popüler alan başta olmak üzere, kendi yetenekleriyle başarıyı sağlayabilecekleri, aynı zamanda boş vakitlerini değerlendirebilecekleri, bir uğraşa yönlendirmemiz gereklidir. 

Yabancı dil eğitimi için aslında daha önce görüşümü yazmıştım. İngilizce kesinlikle sadece lisede veya üniversitede öğrenilen bir ders olmamalı. Tüm halkımıza bu kapsamda en uygun maliyetli, zamanı verimli kullanabileceğiniz ve eğlenceli bir eğitim içeriği tavsiye edebilirim. English TV Clup uygulamasını ve web sitesini ziyaret edin. Bence çocuklarınızın haftada en az 5-6 saat popüler programları izlemelerini sağlayın. Ekonomik sorunları olmayan aileler içinse zaten bu kapsamda kısıtlı olanaklar belirli.

Lise yılları; başlayan ergenlikle birlikte artık bizim için deneyimli bir Anne ve Baba olmanın zaruri olduğu zamanlar. Üniversite sonrası ‘’ahh o lisede doğru arkadaşlar seçseydim, keşke birazda babamı dinleyip daha çok ders çalışsaydım, Neden daha fazla test çözmedim ki? Baba sen beni dershaneye bile göndermedin’’ söylemlerinin ait olduğu asla unutulmayan ve gelecek hayatlara yön veren günler. Bu dönemde ailelere tek tavsiyem lütfen her türlü sorunda uzmanlardan yardım alın. Çocuklarınıza bir arkadaş gibi davranın. Her kararınızda onlara danışın ve fikirlerini önemsediğinizi gösterin.  

Şahsi fikrim ebeveynler olarak lisede yapabilecek çok fazla bir şey kalmıyor artık, tabi ki iyi bir arkadaş & baba karakteri olmaktan başka. Bu dönemden sonra uygun arkadaş seçimi, azim, hırs, yeterli dinlenme, psikolojik gelişim, ders çalışmaya olan ilgi vb. birçok parametre gelecek yaşamları belirleyen değişkenler. Ve çoğu da maalesef artık bir bireye ve gence dönüşmüş çocuklarımızla ilgili.  

İlkokulda başlayan öğrenciler arasındaki açı; küçük ölçülerde farklılık gösterse de, ortaokul sonunda kapanamayacak seviyelere ulaşmakta. Hem de sadece derslerde başarı için değil, aynı zamanda ahlaki ve kültürel gelişim için de.  2023’ de COVİD-19 sonrası artık eğlenceli ve verimli bir eğitim & öğrenim dönemi olması dileğiyle.
 

Bu yazı toplam 1877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR