DİDEM UÇAK

DİDEM UÇAK

FİZİKi ACI MI? MANEVİ ACI MI?

FİZİKi ACI MI? MANEVİ ACI MI?

‘’Manevi bir acının yanında fiziki acının ne önemi var? ‘’ Victor Hugo.

Victor Hugo bu sözünde manevi acının ne kadar büyük bir durum olduğunu net bir şekilde bizlere aktarmış.

Bizde uzmanlar olarak bütün gün manevi acı çalışıyoruz ve bunun önemini, derinliğini asla yok sayamıyoruz. Çünkü kişiler mutsuzluk kaygı öfke nefret vb. gibi duygularla seansa geliyorlar ya da yapamadıkları işlevselliklerle vb. Bu meselelerin içi kimi zaman eşinin sadakatsizliği, kimi zaman akrabası tarafından dışlanmak, kimi zaman eşinin, görümcesinin, eltisinin, kayınvalidesinin kendisini değersizleştirmesi önemsememesi ya da sınavdaki kaygısı ya da bir ortama girerken ki çekindiği durum gibi çok çok çok daha fazla farklı anlamda örnekler olabiliyor ve sen bunların hepsine ‘’ Aman canım sende ne olacak yani böle dediyse, öyle olduysa, bunu yaptıysa, şöyle davrandıysa’’ diyorsun. Yani manevi acıların hepsini geçiştiriyorsun öle mi? Peki eşinin bacağı kesildiğinde aynı tepkiyi versen, mesela ‘’Boşver canım kesilsin bacağın ne olacak ki’’ desen. Ya da çocuğunun apandisti patlasa ve buna ‘’Boşver salla gitsin’’ desen. Akrabana kanser teşhisi konulsa ve sen ‘’Kanser de neymiş’’ desen! Şeker hastası olan komşuna ‘’Ye şu tatlıları boşver bir şey olmaz’’ desen! Nasıl bir tepkiyle karşılaşırsın karşı taraftan? Öfke, belki nefret, belki mutsuzluk, belki de kaygı……

O zaman şunu net bir şekilde söyleyebilirim. Fiziki acılar ne kadar önemliyse manevi acılarda bir o kadar önemli hatta çok daha fazla önemli diyebilirim. Fiziki acılar bir süre sonra (eninde sonunda) geçiyor (tabii ki geçiştirilmeden, öneme alarak) belki 5 ay sonra belki 8 ay sonra ama manevi acılar ömür boyu devam edebiliyor. Dunu çalışıyoruz ama dünün dününü hatta onunda dününü çalıştığımızda çok oluyor mesela 1970 ve 1980 lerdeki bir sürü sorun bugün evin içinde kavga halini almış şekilde devam ediyor. Bu sebeple evde huzursuzluk mutsuzluk hatta boşanmalar bıçaklamalar duvarların yıkıldığı oluyor.

Sonuç olarak dünkü sorunlar ya da bugünün sorunları (yaşanılan herhangi bir sorun) yani toplamda manevi acılar kişilerin yaşam kalitesini oldukça deviriyor o zaman eşinin, çocuğunun, komşunun, akrabanın yaşadığı ACIYI küçümseme!!! MANEVİ ACIYA SAYGI DUY!

Bu yazı toplam 6111 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİDEM UÇAK Arşivi
SON YAZILAR