Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

İHA pilotu eğitimi

İHA pilotu eğitimi

Geçen günlerde teknolojiye olan ilgiyi artırmak, TEKNOFEST yarışmalarında daha yüksek dereceler almak ve geleceğin mesleği olarak gördüğümüz İHA pilotlarını yetiştirmek için 33 kişiye bu alanda eğitimler verilmişti.  Kursların açılmasına olan talepler nedeniyle 15 kişilik yeni bir kurs bayram sonrası için planlanmıştır.

İlk olarak İHA pilotları meslekte ne iş yapar bunu anlatmak gerekir. Özellikle düğün, reklam, tanıtım ve film çekimlerinde popüler olarak dronlar kullanılmakta. İHA 1 pilotları 25 kg ağırlığına sahip İnsansız Hava Araçlarını tüm ticari faaliyetlerde kullanma yetkisine sahip. Ayrıca harita ve tapu kadastro kuruluşları da bu alanda pilotlara ihtiyaç duymakta. Geleceğin mesleği olarak gördüğümüz drona – kargo pilotluğu ise ilerleyen süreçlerde ülkemizde yaygın bir iş kolu olacaktır. Yangın söndürme ve arama kurtarma operasyonları için de ayrıca önemli bir alan olma yolunda gelişim kaydetmektedir.

Ticari faaliyetlerin yanı sıra, özellikle gençlerimizin yarışmalara katılmaları ve yeni ürünler geliştirmeleri için bu pilotluk dersleri çok önemli bir eğitim olacaktır. Bilecik’te İHA ile ilgili birçok çalışma yürütülüyor olsa da, maalesef pilot ehliyetine sahip 2-3 kişi bulunmaktaydı. Bu nedenle gençlerimiz geliştirdikleri hava araçlarını test ederken sorunlar yaşamaktaydılar. Yeni ve inovatif fikirleri olan gençlerimiz uçmaktan korktukları veya kaza-kırım felaketlerinden ötürü bir ilerleme sağlayamamaktadırlar. Umarın bu kurslar yeni fikirler ve tasarımlar için faydalı bir çalışmaya dönüşür.

Peki, eğitimde hangi konu başlıkları ele alınacak bunu açıklamamız gerekecektir. İlk olarak diğer ehliyet veren kursların hemen hemen tamamı eğitimi sadece drone üzerinden vermektedir. Simülatör eğitimi ise çoğu kuruluşta bulunmamaktadır. BŞEÜ & Media Fly Tech iş birliğiyle açılacak olan bu kursta diğerlerinden farklı olarak model uçak ve simülasyon eğitimi öncelikli konu başlığı olacaktır. Teorik dersler BŞEÜ personeli tarafından anlatılırken, uygulama dersleri ise savunma sanayine eğitim veren eğitmenler vasıtasıyla sağlanacaktır.

Başvurular ve detaylı bilgi için BŞEÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrenci işleri Tufan beyden bilgi alabilirsiniz.  Öğretmenler ve öğrenciler bu kurs programından %35 indirimle faydalanacaktır. İlgisi olan özellikle gençlerimiz bu faydalı organizasyona bekleriz. Sizden tek isteğimiz kurs sonunda alınan ehliyetlerinizi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kaydetmeyi lütfen unutmayınız!

Bu yazı toplam 2383 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR