KADİR ERDAL

KADİR ERDAL

Yastık altı altınlar

Yastık altı altınlar

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamarı ile birlikte dövizde ve altında düşüş yaşandı. Erdoğan, yapmış olduğu açıklamada, dövizde tuttukları Dolarları ve Euroları TL mevduat hesaplarına geçirenlere kur yükselse de aradaki farkı vereceklerini belirtti. 

Merkez Bankası yeni bir açıklamada bulundu. Vatandaşların bankalarda bulunan Altın hesaplarını Türk Lirası mevduat hesaplarına dönüştürdükleri takdirde destek vereceğini açıkladı. Merkez Bankası'nın Resmi Gazetede yayımlamış olduğu tebliğde altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde Türk Lirası mevduat hesabına çevrilecek. Altın için uygulanacak olan sistem dolar kurunda olduğu gibi işleyecek. Yani ana faiz banka tarafından ödenecek fakat vade sonunda altın fiyatı faizden yüksek olması halinde aradaki farkı Merkez Bankası ödeyecek. Uygulanacak olan bu sistem bir kişi, bir defaya mahsus tutulacak.

Buraya kadar her şey çok güzel fakat Altın yatırımını genel olarak kimler ve nasıl yapılmakta?

Altın yatırımı genel olarak kadınlar tarafından yapılmaktadır. Yapılan altın yatırımları yastık altında saklanmakta. 

Yastık altında ne kadar altın var?

Yastık altındaki altınlar Türkiye ekonomisi için ciddi bir finansal kaynaktır. Altınlar yastık altında olduğundan dolayı finansal sistemin dışında kalmaktadır. Türkiye'nin vazgeçilmez yatırımlarından biri olan altın, yastık altında yaklaşık olarak 5 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor. 

Yastık altındaki altınları nasıl ekonomiye kazandırırız?

Merkez Bankası'nın yapmış olduğu sistem insanlara cazip gelebilir fakat yastık altında bulunan altın yatırımcıları için pek cazip bir teklif değil. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırmak için altın mevduat hesabı oluşturarak, altın yatırımcılarının altınlarını mevduat hesabının bittiğinde tekrardan altın vererek sağlanabilir. Verilecek olan altınların kira ödeyerek bu mevduat altın hesabının daha uzun süreli kalması hedeflenebilir. Altınların kayıt altına girmesi ile finansal kaynak olma yoluna girer. Yastık altı hesabı oluşturularak kamuoyuna bu bilgiler verilerek, iyi geri dönüş sağlanabilir.
 

Bu yazı toplam 4270 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
KADİR ERDAL Arşivi
SON YAZILAR