Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

MİLLETİMİZE BÜYÜK HAKARET

MİLLETİMİZE BÜYÜK HAKARET

Değerli okurlarımız geçtiğimiz günlerde sosyal medya; yaklaşık 10 milyon dolar bütçeli dünyanın her yerinde gösterime online olarak girecek Atatürk dizisinin iptali ile çalkalandı. Biz de bu hafta devletçilik ve milliyetçilik ilkeleri gereği bu saygısızlığa dikkat çekmek istedik

Bilmeyenler için konuyu kısaca bir özetleyelim. Disney Plus ülkemizde son bir yıldır online hizmet veren dizi film izleme uygulaması. Uluslararası pazarlama stratejileri bakımından değerli bir konu görerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunu anlatan 6 bölümlük bir dizi hazırlamaya karar vermişler. Bu kapsamda 10 milyon dolar bütçeli toplamda 6 bölümde oluşan bir proje geliştirdiler. Hatta öyle ki Harry Potter serilerinden hatırlayacağınız Emma Watson’ı bile de dizide oynatmak istediler. Böylece Türk dünyasından bu dizi sayesinde yeni üyeler kazanmayı planlamaktaydılar.

Yaklaşık bir ay önce bu dizinin iptal edilip geri çekileceği ile ilgili bir söylenti ortaya atılmıştı. Ve tabii ki sosyal medyada kalabalık bir kitleye sahip olan Türk toplumu buna sessiz kalmayarak tepki gösterdi. Üyelikler iptal edilmeye başlandı. Sonrasında ise orijinal Atatürk dizisi yayınlanacaktır gibi temalı fragman Disney tarafından tekrar yayınlandı. Bunun üzerine ortalık birazcık sakinleşti.

Daha sonra yaklaşık birkaç hafta önce Ermeni lobilerine sözcülük eden bir site tarafından baskılar sonucunda dizinin yayından kaldırıldığı duyuruldu. Aynı zamanda açıklamada Ermeni toplumunun Disney’e büyük bir baskı yaptığını yazmışlardı. Disney bu söyleme sessiz kaldı. Ve ilginç bir biçimde daha fazla kitleye ulaşması için Fox TV'de ücretsiz olarak belli bir kısmının yayınlanacağını duyurdu. Sonrasının ise geri kalanın sinema dizisi olarak verileceğini duyurdular. İşin ilginç yanı ise daha fazla kitleye ulaşmak için böyle bir şey yaptıklarını söylediler.

Hayatımda bu kadar saçma bir şey duymadım. Dünyada platformda milyonlarca üyesi bulunan sistem üzerinden yayınlanacak olan Atatürk dizisi; sadece Türk kanallarında yayınlanması sonucunda nasıl daha fazla kitleye ulaşabilecek? Ayrıca Ermenilerin bu kadar lobi gücü bulunması da canımı çok fazla sıkmakta. Bütün dünyaya yön verme gücümüzün olduğunu söylediğimiz şu günlerde, bir platformun 10 milyon dolar harcayıp yapmış olduğu dizinin standart prosedüre uygun bir biçimde yayınlanmasını bile sağlayamıyoruz

Aslında o kadar söylenecek söz var ki gerek akademisyen kimliğim, gerekse insanları saygıya ve sevgiye çağırma prensibim sebebiyle bu konu ile ilgili daha fazla yorum yapmadan gerekli düşünceleri ve yorumları online platformlarda sizlerin yapmanızı bekleyerek konuyu sonlandırıyorum. Ve tabii ki Disney Plus kanalındaki üyeliklerinizi iptale çağırıyorum.

Bu yazı toplam 2127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR