KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

BİLİŞİM HABERLERİ (2)

BİLİŞİM HABERLERİ (2)

Bu hafta teknolojik haber olarak google ağırlıklı gideceğim. Birkaç aylık google haberlerinin derlemesi şeklinde olacak.
Gmail hesabınız var ve arkadaşlarınızla gmail içinden yazışıyorsunuz. Arada da denk geldiğiniz videoların adreslerini gönderiyorsunuz. Artık buna gerek yok. Konuşma penceresine sürükle bırak yaptığınız youtube ve google video adreslerini, aynı pencerede ön izleme olarak sunmak mümkün.
Bir diğer yenilik yine youtube ile alakalı. Popüler video paylaşım sitesi youtube, artık izlenebildiği ülkelerde (yasak olmayan) bazı videoların altına indirme seçeneği yerleştiriyor. Böylece 3. parti yazılımlar ile ulaşılan özellik artık youtube tarafından da sunulmuş oluyor. Şu an için sadece bazı resmi-devlet tabanlı videolara eklenen özelliğin ne zaman diğer videolara da ekleneceği ise bilinmiyor.
IPhone ile yapılan anlaşma çerçevesinde, bu telefonlardan bir ara yüz ile izlenen youtube videoları, yapılan yeni anlaşmalarla farklı ortamlarda da izlenebilir hale geliyor. Playstation 3 ve Nintendo Wii’ ye uygun bir ara yüz tasarımı ile bu cihazlar üzerinden izlenebilecek hale gelen youtube, aynı kategorideki Xbox 360 oyun konsolu ile benzer bir çalışmaya imza atmadı henüz. Bunda Xbox’ın sahibinin, Google’ın rakibi Microsoft olmasında bir payı var mıdır bilinmez?
Google ekonomik kriz sürecinde zaten verim alamadığı bazı uygulamalarını ve hizmetlerini kapatmayı seçiyor. Zaten hali hazırda 100 çalışanını kriz nedeniyle işten çıkaran Google, Katalog Arama, Google Not Defteri, Google Video gibi bazı hizmetlerini kapatmayı seçti. Google bazı uygulamalarda yeni kullanıcı kabul etmeyip, eskilere hizmet vermeye devam edecek. Google, Youtube gibi dünyada 1 numara olan video paylaşım sitesini satın aldıktan sonra zaten Google Video’ya gerek kalmamıştı.
Bütün bu kötü gelişmelere rağmen, Google artık görsel aramalarda, fotoğraf-yüz-clip art- çizim –haber resmi arama gibi seçenekler sunacak yeniliklere imza atmaya hazırlanıyor.
Bu arada Google Maps uygulamasına eklenen bir katman ile More menüsünden seçilecek video katmanı sayesinde coğrafi etiketleme yapılmış Youtube videoları harita üzerinde gömülü olarak izlenebilecek.
Youtube ise daha fazla klasik müzik sunup, yetişkin içeriğe erişimi yaş ile sınırlayacağını duyurarak, biraz daha seçici olacağının sinyallerini verdi.
Google şirketinin bu aralar niyetlendiği yeni bir hamle ise konuyla ilgili olanlarda bir ürperti yaratıyor. Google kendi sunucularını, büyük Telekom şirketlerinin şebekelerine karşılıklı anlaşmalar ile yerleştirerek kendi sunucularından sağlanan içeriğin daha hızlı olmasını sağlamaya çalışıyor. Bu tarz bir çalışma tabiî ki aynı hatları kullanan diğer büyük şirketlerin hepsinin tepkisini çekiyor. İnternet kaynaklarının bir kısmına Google tarafından koyulacak böyle bir aşırılık ile Google’ın rakiplerini silip süpüreceği de aşikâr.
Google, sahibi olduğu şirketler ve kullanıma sunduğu hizmetler ile ilgili haberler şimdilik bu kadar.
Saygılarımla
TÜRKÇESİ VARKEN
planetaryum : Fransızca planetaryum (planetarium) sözü "Gök olaylarını, yıldızların, güneş, ay ve gezegenlerin konumlarını, hareketlerini küresel bir kubbenin iç yüzeyinde, çeşitli araçlarla gösteren yapı." anlamına gelmektedir. Bu söz yerine kullanılmak üzere gökevi karşılığı önerilmiştir.
palyatif : Fransızca (palliatif) kökenli bu söz "Kısa ve belli bir süre için olan." anlamında sıfat olarak kullanılmaktadır. Aynı anlama gelmek üzere dilimizde
geçici sözü bulunmaktadır. Dolayısıyla bu yabancı sözün dilimizde kullanılmasına gerek yoktur.
Debi : Fransızca debi (debit) sözü "Bir akarsuyunherhangi bir kesiminden saniyede geçen suyun hacmi.”anlamındadır. Bu yabancı söz yerine dilimizde akım karşılığı bulunmaktadır.

Bu yazı toplam 440 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR