KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

BİLİŞİM HABERLERİ

BİLİŞİM HABERLERİ

Merhaba. Uzun bir aradan sonra bilişim haberleri vermeye devam etmek istiyorum.
Öncelik Winamp isimli yılların eskitemediği müzik-video dinleme ve izleme aracında. Neredeyse Türkiye’ye internetin girişinden bu yana popülerliğini koruyan yazılımın yeni sürümü olan 5.55 build 2345’de artık varsayılan diller arasında Türkçe’yi de seçebiliyoruz. Uzun süredir Türkiye’den kullanıcıların programı indirme ve kullanma oranının yüksekliğine şirket de bu şekilde cevap vermiş oldu.
Bir diğer haber ise internetten alış veriş yapan kişiler için üzücü. İnternette alış veriş imkânı sağlayan web sitelerinin büyüklerinden Weblebi.com ve Estore daha önce kapanmıştı. Şimdi ise Yeterkiiste.com da aynı sona ortak oldu. 23 Ocak 2009 tarihi itibarıyla faaliyetine son veren şirket sitesi, sipariş yapmış ama eline ulaşmamış kişilere de siparişlerinin yolda olduğu bilgisini Not olarak bırakmayı unutmamış.
IBM (2500), Microsoft(5000) gibi firmaların bile personellerini işten çıkarma yöntemlerini seçerek mali krizi atlatma çabalarına, Yahoo’dan da benzer bir uygulama ile devam edildi. Yahoo işten çıkarmaların olmayacağı fakat maaşlarda dondurmalar olacağı konusunda çalışmalara başladı.
ABD’de bile küresel kriz nedeniyle 3.000 civarında okuldaki bilgisayarlarda Linux işletim sistemi kullanılmaya başlanması, işletim sistemlerine verilen paralar ile ne kadar tasarruf edileceğinin bir göstergesi sayılabilir. Bunu gören Rusya da, küresel krizi atlatmak için, hem giderleri azaltacak, hem ödenecek ücretleri ülke içinde tutacak çalışmalara başladı. Şu anda pilot uygulamaların başladığı haberlerinin yayıldığı Rusya’da, bunun bir Linux sürümü olması ihtimali oldukça güçlü. Hem böylece Rusya, soğuk savaştan rakibi olan ülke ile özdeşleşmiş bir işletim sisteminden kaynaklanabilecek güvenlik açıklarını da bertaraf etmeyi planlamış olabilir. Bir taşla çok kuş yani.
Bu arada 2 TB.’lık SD kartlar da yakın zamanlarda vitrinlerde boy göstermeye başlayacak. Yani 2.000 GB. Tabii olarak fiyatlarının düşmesini biraz beklemek gerekecek. Ama bir düşünün harici disklerin ağırlığını taşınabilirliğini. Bir de tırnağınız büyüklüğündeki bir kartta 100 adet yüksek çözünürlüklü film taşıdığınızı düşünün. Ya da divx olarak kaydedilmiş yaklaşık 2000 film.
Son olarak bu sene piyasada birbiri ardına modellerini görmeye başladığımız ve diz üstü pazarını alt üst eden netbook ürünlerinden bahsetmek istiyorum. Bu ürünler işin içinde olan bizleri bile şaşırtmaya devam ediyorlar. En son olarak Asus markasının fuarlarda tanıtılan bir ürünü, dokunmatik ekranı ile alternatif oluşturduğunu gösterdi. Bu özelliği ile tablet özelliği de kazanan ürün, rakiplerine gözdağı verdi.
Saygılarımla.

TÜRKÇESİ VARKEN
embriyo : Fransızca embriyo (embryon) sözü "Döllenmiş yumurtacığın gelişmeye başladığı andan dölüt olmasına kadar geçen süredeki adı." için kullanılmaktadır. Bu söz için oğulcuk karşılığı önerilmiştir.
viyadük : Fransızca viyadük (viaduc), "Vadi veya ırmak üstünden demir yolu veya kara yolunun geçişini sağlayan, ayaklar üzerine oturtulmuş yüksek ve uzun köprü." anlamına gelmektedir. Bu söz için köprü yol karşılığı önerilmiştir.
ürtiker : Fransızca ürtiker (urticaire) sözü bir tıp terimi olarak "Ciltte çeşitli sebeplerle oluşan kaşıntılı döküntü." anlamında kullanılmaktadır. Bu söz için dilimizde kurdeşen karşılığı bulunmaktadır.

Bu yazı toplam 408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR