KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

BİLİŞİM HABERLERİ (5)

BİLİŞİM HABERLERİ (5)

Merhaba. Bu hafta da bilgisayar ve internet dünyasndan haberleri elimden geldi?ince size sunmaya çalyorum. Google bu hafta yine öne çıkıyor. Öncelikle geçen haftaki gmail e-posta hizmetinde yaşanan sorundan bahsetmek istiyorum. Devamında bazı bölgelerde, olta saldırıları ile gündeme gelen kesinti yüzünden binlerce insan gmail uzantılı posta hizmetinden yararlanamadılar. Kesinti süresi birkaç saati aşmadı da bizler de rahat bir nefes aldık. Bu kesinti haberi sonrası Google, gmail hizmetinde bazı yenilikleri devreye soktu. Belki de elindeki hazır hizmetleri vaktinden önce kullanıma sunarak itibar kaybını düzeltmek için yaptı bunu. Bazıları dediğim gibi sonra, bazıları ise kesinti öncesi olan hizmetler kısaca şöyle.
Gmail’den aldığınız e-posta hesabınıza gelen pdf uzantılı dosyaları, hiçbir programa gerek duymadan, internet tarayıcınız üzerinden açabilirsiniz. Google Docs’un PDF görüntüleyicisi ile açılan bu dosyalar içinde ilk 100 sayfada arama da yapabilirsiniz, yakınlaştırma da.
Bir diğer yenilikse, yine postanıza gelen doc (word programı ile oluşturulan dosyalar) ya da rtf uzantılı dosyaları bilgisayarınıza indirmeden tarayıcı üzerinden açmak, değişiklikleri yapmak ve sonra kaydetmenizi sağlıyor. Google Docs kullanıcıları, internet olan her yerden ulaşabilecekleri dosyalarını gmail hesabı dışında başka programlara ihtiyaç duymadan açma işine iyice alışacaklar gibi gözüküyor.
Google yine gmail hizmeti üzerinde ufak ama kullanışlı bir başka değişikliğe de gitti. Artık çoğu kimsenin internette gezerken kullandığı sekmeli gezinti sırasında, eğer posta kutunuza düşen postalar varsa, bunları başka sayfaları gezerken e-posta sayfasının başlığında da görebileceksiniz. Gmail Gelen Kutusu (4) şeklinde bir mesaj görüyorsanız bilin ki posta kutunuzda açmadığınız 4 adet e-postanız var.
Son Google yeniliği de yine e-posta hizmeti olan gmail üzerinden. Gmail’de posta gönderirken artık aynı anda birden fazla dosyayı ekleyebilecek ve eklediğiniz dosyaların yüklenme durumunu da bir ilerleme çubuğu vasıtası ile görebileceksiniz.
Sırada Microsoft firması var. Microsoft, Vista işletim sisteminin tutulmamasıyla sonuçlanan süreçte, liderliği kaptırmamak için Windows 7 işletim sistemini piyasaya bir an önce sürmeye kararlı. Bunu yaparken ofis uygulamaları için silahı olan Microsoft Office ürününün de yeni sürümünü satışa sunacaktı. Fakat son yapılan açıklamalarla Office 14 denilen yeni sürümün, 2010 yılına sarktığı belirtildi. Zaten ücretsiz ve çevrimiçi benzer uygulamalar yüzünden güç kaybeden Microsoft’un ofis yazılımları, zirveyi bırakmamak için rakipleri gibi internet üzerinden kullanılabilecek uygulamalar geliştirse de, artık liderliğinin uzun seneler süreceğinden o kadar da emin değil.
En son olarak da ülkemizden bir haber iletelim. Son aylarda dağcıların kaybolmaları ve can kayıpları üzerine, ülkemizin lider GSM şirketlerinden TURKCELL yeni bir servisini hizmete soktu. Benzer durumlarla karşılaşırsanız, NEREDEYIM yazıp 7777 ya da 2222’ye gönderiyorsunuz 2 SMS/4 kontör karşılığı belki de canınız kurtuluyor. Mesajınız ile size, konum bilginiz, açık adres ve koordinatlarınız SMS olarak gönderiliyor. Ayrıca en yakın sağlık ocağı, karakol ve market gibi önemli yerlerin hem telefon numaraları gönderiliyor, hem de ne kadar uzakta oldukları metre olarak veriliyor. Allah muhtaç etmesin de, yine de yazın bir kenara bence.Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
proses : İngilizce proses (process) sözü "Aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisi." anlamında kullanılmaktadır. Dilimizdeki süreç sözü bu anlamı karşılamaktadır. Dolayısıyla İngilizce proses sözü yerine süreç karşılığı kullanılabilir. TDK
korelasyon : Fransızca korelasyon (correlation) sözü genel anlamda "Bir nesneyi başka bir nesne ile uyarlı kılan bağ." anlamına gelmektedir. Biyoloji alanında ise "Organizmanın değişik yapı, özellik ve olaylarında görülen karşılıklı ilgi." anlamında kullanılmaktadır. Sözün her iki kullanımı için de bağıntı karşılığı önerilmiştir. TDK
tonmayster : Almanca tonmayster (Tonmeister) sözü "Radyo veya televizyonda ses sorumlusu." anlamına gelmektedir. Bu söz için Kurumumuzca ses yönetmeni karşılığı önerilmiştir. TDK

Bu yazı toplam 386 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR