ALİ ERDAL

ALİ ERDAL

HAKSIZ MIYIM?

HAKSIZ MIYIM?

 Bilecik çöplüğünün çevreye verdiği rahatsızlıkları uzun zamandır ifade etmek istiyordum. Bu arada çöplüğün durumu, orada yapılan bir basın toplantısıyla dile getirildi.

Bilecik Has Parti İl Başkanlığı, Bilecik’teki çöplükte bir basın toplantısı düzenledi ve çöplükteki tehlikeye dikkati çekti. İl Başkanı Muharrem Tüfekçioğlu, arkadaşları ile birlikte, maskeler takarak çöplükte basın önüne çıktılar. Başkan, özetle şöyle dedi:

1-Çöplükte depolama; kanunlara ve yönetmeliklere aykırı olarak sağlığımıza zararlı şekilde yapılmaktadır.

2-Sağlık Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, son yıllarda Bilecik’te kanser vakaları arttı. Bunda çöplüğün payını araştırıyoruz; sonuçları duyuracağız.

Çöplüğe yakın bir yerde, tehlikeye bizzat şahit olanlardan biri olarak, bu orijinal basın toplantısını takdirle karşıladım. Sabahın seher vaktinde, yani havanın en temiz olduğu vakitlerde bile çöplükten ara ara gelen kokular… Bazen hafif bazen açıkça belli duman… Nefes alma zorluğu… Hele rüzgâr olmadığı zaman... Çöplük yanmaya başladı mı; belediye başkanının her sabah saat 08.00’de selâmladığı “sevgili hemşehriler”i, çaresizlik içinde “yine çöplük yanıyor” diye sızlanır. Yanıyor, değil; “yine yanıyor!”… “Sevgili hemşehriler” için için yakınıyor, çöplük de için için yanıyor. Ara sıra alevlenmesi de cabası… “Sevgili hemşehrilerin” ihbarı üzerine itfaiyenin yangını söndürdüğüne kaç kere şahit olmuşuzdur.

Bahsettiğim yerde; Hürriyet Mahallesi Edebâli Konutları’nın bulunduğu bölgede… Bir zamanlar, İstanbul yolu ve Karasu deresinden esen rüzgârlar sebebiyle, astım hastaları bir süre kalırlar ve tedavi olurlarmış. Astım tedavisinden kanser riskine… Gelişmeyi (!) görüyor musunuz?..

Çöplükte basın toplantısı, aşağı yukarı bir ay önce yapıldı… Şu ana kadar ne belediye başkanından, ne Belediye ve İl Genel Meclisi’nden, ne muhalefetten ses çıktı. Ne bekliyordun ki, dediğinizi duyar gibiyim. Yangın şehri sarmadıktan sonra korkma… Olduğu yerde için için yansın dışın dışın yansın bana ne… Bana dokunmayan çöplük bin yıl yansın…

Herkes kendine göre lâkayıt olmak için mazeret bulabilir… Bir kişi dışında herkes… O kişi, belediye başkanı… Çöplüğüne atık tesisi yapmayan kaç il belediyesi kaldı demeyeceğim… Çıkıp “sevgili hemşehrilerine” açıklama yapsın, iddialara cevap versin… O kadar… Yine çöplük yanmaya devam etsin.

Çöp arabalarının üzerinde bir tabelâ: “Temiz bir Bilecik için çalışıyoruz”… Kim söylüyor? “Temiz bir Bilecik için çalışan” kim?.. Kurum olarak belediye mi?.. İlgili müdürlük mü? Temizlik şirketi mi?.. Hayır!.. Bunu şu anda görevde olan belediye başkanı söylüyor. Bizzat kendisi söylüyor… Nereden mi belli? “Temiz bir Bilecik için çalışıyoruz!” iddiasının (ve taahhüdünün) altında bizzat belediye başkanının adı ve soyadı yazılı. Adının altında da unvanı: “Belediye Başkanı”... Her sabah (cumartesi pazar mahrumuz) saat 08.00 oldu mu, belediye hoparlöründen adı ve makamı hatırlatıldığı gibi… Adını soyadını milletin arabasının üstüne yazdırmış… Üstünde de, “Temiz bir Bilecik için çalışıyoruz” iddiası… Bu iddia, aynı zamanda yazılı taahhüt!.. Ve bu ifade ile sayısı kaç tane bilmiyorum, çöp arabaları Bilecik’in her tarafını dört dönüyor… Ve “Temiz bir Bilecik için çalışıyoruz” tabelâlı arabalar çöpleri o tabelânın gözü önünde “sağlığa ve kanuna aykırı olarak” boşaltıyor…

İşte bunun için… Bakın, atıkları değerlendiren tesis yapsın bile demiyorum… İki dönemdir belediye başkanı, hâlâ çöplük patlamaya hazır bomba bile demiyorum… Sadece “Temiz bir Bilecik için çalışıyoruz” iddiasını (ve taahhüdünü) fert olarak, yani adını ve soyadını yazarak yaptığı için… Herkes susmak için bir mazeret bulabilir… O, “sevgili hemşehrilerine” açıklama yapmak zorundadır…

Haksız mıyım, Ak Parti İl Başkanı değerli dostum Sayın Ramazan Bey?

Bu yazı toplam 1172 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ALİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR