MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

İLK AHİLİK PROGRAMI

İLK AHİLİK PROGRAMI

Bilecik Şeyh Edebali ve Ahilik kutlamaları ilk kez gerçekleştirildi. Programda Başbakandan başlayarak bakanların Milletvekili Poyraz’ın, Valilerin mesajları okundu. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün mesajlarının olmayışı dikkat çekti.

Mehteranın ve şet kuşatma, körük başında demir dövülmesi programa renk katarken aynı minval üzerine yapılan uzun protokol konuşmaları katılımcıları oldukça sıktı. Protokol konuşmalarının çarpıcı, etkileyici kısa konuşmalardan oluşmasının daha etkileyici olacağını düşünüyorum. Esnaf Odaları Başkanı Halit Gölcan, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Latif Erkan, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve Vali Musa Çolak’ın okudukları metinler Allahtan aynı kaynaktan alınmamış.

Günümüzde esnaf ile tüketici ilişkilerini belirleyen kanun ve yönetmelikler var. Başta esnaflık yapacak kişinin ustalık belgesine sahip olmasından başlayarak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alması ile devam ediyor. Ruhsatları işyerinin türüne göre belediye, tarım il müdürlükleri, sağlık il müdürlükleri vermekte. Yine kuruluşların denetimlerini ruhsat veren kurumlar yapıyor.

Ayrıca tüketici haklarıyla ilgili kanun ve yönetmelikler var. Bununla ilgili Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünde oluşturulmuş bir kurul tarafından inceleniyor.

Ayrı ayrı kurumların kanun yönetmeliklerle oluşturulan nizamı 12., 13. yüzyıllarda ahilik teşkilatı ile kurumsallaştırılmış. Müesseselerin bugün aldığı TSE, İSO gibi kalite belgelerine nasıl ihtiyaç duyuluyorsa o günlerde atalarımız ahilik teşkilatı sayesinde üründe kaliteye standart getirmiş. Esnafın birbiriyle olan ilişkilerinden esnafın müşteriyle olan alışveriş şekillerini bir nizama oturtmuş. Bu teşkilat sayesinde toplumda birbirine karşı hoşgörü, saygı sevgi kardeşlik gelişmiş. Aynı zamanda devletin sağlam temeller üzerine oturtulmasında, nizamın düzgün yürümesi sağlanmış.

Geçmişte esnaf dükkanı açacak kişiler iyi bir usta olma mücadelesi verirken bugün esnaf olacak kişiler bürokrasinin binbir zorluklarına göğüs germe mücadelesi veriyor.

Bu yazı toplam 1186 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR