EYLEM YILDIRIM

EYLEM YILDIRIM

Mutlu eden besinler

Mutlu eden besinler

Birçok kişi diyete başlayınca sevdiği yiyeceklerden uzaklaşacağı için çok mutsuz olacağını düşünüyor. Bu sebeple de hep erteliyor. Ancak çoğu zamanda durum tam aksi yönde gerçekleşiyor. Diyet yapma sürecinde kişiler daha mutlu hissetmeye başlıyor. Bunun temel nedeni ise aslında yerken çok mutlu olduğunuzu düşündüğünüz o zararlı yiyeceklerin vücudunuza iyi gelmemesidir. Bağırsağınızı, midenizi ve sonrasında da beyninizi olumsuz yönde etkiliyor. Bu zararlı ‘vazgeçilmezlerin’ yerini sağlıklı atıştırmalıklar alınca da danışan mutlu, diyetisyen mutlu oluyor. 

Uzun süredir yapılan çalışmalar gösteriyor ki fiziksel sağlık ve zihinsel sağlık birbiriyle oldukça ilişkili. Örneğin sağlıklı besin tüketimi düşük kişilere kıyasla yeterli ve dengeli beslenen kişilerde anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk teşhisi konma oranı oldukça düşük. 

Yine yapılan bir diğer çalışma ise pozitif ruh hali ile günlük alınan sebze-meyve oranları arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiş. 

Artık herkes tarafından mutluluk hormonu olarak bilinen ‘serotonin’ triptofan aminoasitinden oluşmaktadır. Triptofan ise duygu ve davranışların düzenlenmesinde rol almaktadır. Eksikliğinde kişilerde baş ağrısı baş ağrısı, agresif davranışlar ve depresyon görülebilir. Bunlar gibi belirtileriniz varsa belkide triptofan içeriği yüksek besinleri yeterli tüketmiyor olabilirsiniz. Triptofandan zengin bazı besinler: Kaju, ceviz, fıstık, badem gibi kabuklu yemişler; susam, kabak çekirdeği, soya fasulyesi. 

Üzerinde çalışılan bir diğer konu ise magnezyumun ruh hali değişiklikleri üzerindeki etkisi. Yapılan çalışmalardan birinde serum magnezyum düzeyi düşük olan kadınların anksiyete ve depresyon ölçeklerinden aldıkları puanlar daha yüksek görülmüştür. Bu da demek oluyor ki magnezyum beslenmemizin olmazsa olmaz minerallerinden.

En iyi magnezyum kaynakları ise: ıspanak, pazı gibi yeşillikler, kaju, susam, kabak çekirdeği gibi tohumlar; nohut, mercimek gibi baklagiller ve bitter çikolata, muz, çilek…

Tabii tüm bu saydığım besinleri mutluluğun formülü gibi düşünerek kontrolsüzce tüketmek sadece tartıdaki sayıyı artıracaktır. Önemli olan dengeyi ve yeterliliği sağlayabilmektir. 

Mutluluğa giden yolda sağlıklı beslenmek attığınız en büyük adım olacaktır. 

Sağlıkla ve mutlulukla kalın. 
 

Bu yazı toplam 4522 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
EYLEM YILDIRIM Arşivi
SON YAZILAR