EYLEM YILDIRIM

EYLEM YILDIRIM

Pre(o)biyotik karmaşası

Pre(o)biyotik karmaşası

Akıllarda hep bir soru işareti bırakan, asla netleşmeyen bu iki kelimeyi gelin netleştirelim..

Probiyotik kelimesinin temeli Yunanca’ya dayanmakta olup, “yaşam için” anlamına gelen . “Pros” ve “Bios” kelimelerinden oluşmaktadır. Bu terim 2002 yılında FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından; Probiyotikler, yeterli düzeyde uygulandığında canlı olarak seçilen mikroorganizmaların canlı suşları olarak tanımlanmıştır.

Probiyotikler bir başka ifadeyle; bağırsak hijyeninin sağlanması ve bağırsak sistemi üzerinde iyileştirici etkisi bulunan, gıdalarda katkı formunda yer alabilen canlı mikroorganizmalardır.

Probiyotikler ne işe yarıyor?

  • Laktoza (süt şekeri) karşı hassasiyeti olan kişilerde görülen semptomların azalmasına yardımcı olur.
  • Bazı bağırsak problemlerine bağlı görülen ishalin düzelmesine yardımcı olur.
  • Besinlerin sindirimini kolaylaştırır ve biyolojik yararlılığını arttırabilir.
  • Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcıdır.
  • Hastalık oluşturan bakterilerin üremesini engelleyerek sayısını azaltır.
  • Bağırsak hareketliliğini arttırır.
  • En önemli probiyotik besinler arasında yer alan kefir ve yoğurdun ishal dönemlerinde önemli derecede olumlu etkileri görülmüştür. Tarhana, boza ve şalgam suyu ise, fermantasyon sonucunda ortaya çıkmış probiyotiklerdendir.

Prebiyotikler, insan vücudunda sindirilemeyen karbonhidratlardır. İnce bağırsakta sindirilmeden, direkt kalın bağırsağa geçerek bağırsaktaki faydalı bakterileri beslenmesini sağlayan besin öğeleridir. Prebiyotiklerin bu etkileri gösterebilmesi için 8-40 gr/gün alınması gerekmektedir. Ayrıca prebiyotikler, kalsiyum emilimini arttırarak kemik sağlığının korunmasında da etkilidir.

Prebiyotiklerin en yaygın kaynakları; yer elması, soya, domates, buğday, soğan, sarımsak, pırasa, enginar, muz, kuru baklagiller, kuşkonmaz olarak gösterilebilir.

Bu iki kavram arasındaki en büyük ilişki ise;

Yapılan çalışmalara göre prebiyotik ve probiyotiklerin birlikte alınması sonucu, bağırsağımızdaki yararlı bakterilerin daha uzun süre canlı kalacağı düşünülmektedir.

Bilgi ile kalın.
 

Bu yazı toplam 5696 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
EYLEM YILDIRIM Arşivi
SON YAZILAR