EYLEM YILDIRIM

EYLEM YILDIRIM

Çocukluk çağı obezitesinde aile beslenmesi

Çocukluk çağı obezitesinde aile beslenmesi

Aile, bireyin ve toplumun en temel birimidir. Kişinin hayatında çok önemli yer tutan beslenme, sevgi ihtiyacı, duygusal gelişim, psikolojik gelişim, eğitim ,kültürel değerleri kazanma, sağlıklı zeka gelişimini sürdürme gibi temel hayati ihtiyaçlarını karşıladığı birincil ortamdır.

Aynı aile içinde bulunan üyeler birbirinden etkilenir . Bunu vücutta bulunan organlara benzetebiliriz. Her yönden etkileşim içerisinde, bir bütün olarak, aileyi yaşayan bir organizma saymak çok güzel bir benzetme olur. Organların birindeki aksama, diğer organların performansını da etkiler. Aile üyelerinin herhangi birinde var olan bir problemin diğer üyeleri etkilemesi kaçınılmazdır.

Sağlıklı beslenme için bireylere kazandırılacak olan alışkanlıklar ailede başlamaktadır. Çocuklar için evde yapılan sağlıklı yemekler genellikle lezzetsiz ve sıkıcı bulunabilmektedir . Ancak aile bireylerinin beraber yedikleri öğünleri sohbet ederek keyifli kılmak mümkündür. Yapılan çalışmalarda aile ile birlikte yemek yiyen çocuklarda obezite hastalığına yakalanma riski azalmış ve kız çocuklarında yeme bozukluklarının ortadan kalktığı görülmüştür. Bu bakımdan aile beslenmesinin önemi özellikle çocuklar için oldukça büyüktür.

Aile beslenmesi nasıl olmalıdır?

Ailede dengeli ve düzenli beslenme için ilk olarak masa düzeninin çeşitli olması gerekmektedir. Tüm besin gruplarının mümkün olduğunca çocuklar tarafından tadına bakılması sağlanmalıdır. Çocuklar için farklı ve eğlenceli sunumlar, daha süslü ve göze hitap eden tabaklar hazırlanabilir. Aile beslenmesinde öğünlerin düzenli saatlerde yenilmesi de aile bireyleri açısından oldukça önemlidir. Öğün aralarında tüketilen atıştırmalıklar, ana öğünün yenmesini engelleyebilir. Bu nedenle ara öğünlerden çok ana öğünlere ağırlık verilmelidir.

Yemeklerin hazırlanması, masanın düzenlenmesi ve toparlanmasında çocuklar da rol almalıdır. Burada kazanacakları sorumluluk duygusu kişisel gelişimleri için oldukça önemlidir. Bunun yanında da yemeğin daha keyifli hale gelmesini sağlayacaktır.

Tüm bunların yanında market alışverişleri yapılırken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Ebeveynlerin yönlendirmeleri burada oldukça önemli. Çocuklar özellikle bu alışverişlerde sağlıklı atıştırmalıklara yöneltilmeli ve paketli, içeriği sağlıksız olanlardan uzaklaştırılmalıdır. Bunu yaparken çocuğa nedeni mutlaka açıklanmalıdır. Eve alınan ürünler aslında ailenin beslenmesini belirliyor. Ne kadar sağlıklı tercihler yapılırsa aile o kadar sağlıklı besleniyor diyebiliriz. Bu da çocukların büyüme gelişmesine doğrudan yansıyacaktır.

Sonuç olarak, çocuklardaki obezite hastalığı küçük yaşlarda gelen beslenme alışkanlıklarıyla oldukça ilişkilidir, Bu alışkanlıklar da ailenin tutumuyla ilişkili. Ebeveynlerin rolü yine çok büyük, çocuğunuzun ileriki yaşlardaki sağlığında etkiniz çok fazla.

Sağlıklı aile, sağlıklı gelecek. 
 

Bu yazı toplam 3308 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
EYLEM YILDIRIM Arşivi
SON YAZILAR