HİKMET ÖZTÜRK

HİKMET ÖZTÜRK

NASİHAT İSTER MİSİNİZ!...

NASİHAT İSTER MİSİNİZ!...

       Geçen haftaki yazımızda, Pazaryeri ilçemizin ekonomik yapısı ile ilgili görüşlerimizi ifade etmiş ve bu hafta da, Başkanın “ilçe nüfusunun çoğalmasını istemiyoruz” şeklindeki açıklamasını değerlendireceğimizi belirtmiştim.

       Ülke geneline baktığımızda, Belediye Başkanlarımızın büyük çoğunluğunun, beldelerinin nüfuslarının artması için çabaladığını görmekteyiz. Önce, nüfus artışının o beldeye ne getireceğini düşünelim. Nüfus, gelişmişlik göstergesidir. Pek çok yerleşim yerimizde, köylerimizde nüfus hızla azalmaktadır. Yetişen nesil, bulunduğu ortamda geçinemez duruma gelince, iş sahalarının bulunduğu bölgelere göç etmiştir. Gerek kendisinin, gerekse çocuklarının istikbalini temin etmek, refah bir yaşam ortamını elde etmek veya en azından geçinebilmek için böyle davranmak zorundadır. Eğer bir beldede nüfus azalıyorsa, orada geçim zorlaşmış, gelir seviyesi düşmüş demektir.

       Göç alan beldelerde, nüfus artışına paralel olarak, sosyal imkânlar da gelişmektedir. Ekonomik ve kültürel hareketlilik artmakta, yaşam standardı yükselmektedir. Nüfus, potansiyel güç ve gelir demektir. Kalabalık yerleşim yerleri, kendi gelirleri ile şehri ihya ederler. Belde hareketli, esnafı güçlüdür. Şehirde yetişen bir çocuk, köyde yetişen ile mukayese bile edilemez. Eğitim düzeyi, görgü ve kültür seviyesi yüksektir. Nüfus, medeniyet, kültür zenginliği demektir. Farklı kültürlerdeki insanların kaynaşması, dayanışması, onları her yönleriyle güçlü kılar.

       Pazaryeri gibi beldelerimizde nüfusun azalmasının sebebi ekonomik yetersizliktir. Başkanın açıkladığı gibi ilçemizde ekonomik kriz yoksa, nüfusumuzun artması gerekmiyor mu? 1953 yılına kadar Pazarcıklı vatandaşımız, o günün şartlarına göre yaya veya atlı arabalarla en küçük bir işi için bile Bozüyük’e taşınırken, ilçe olduğundan itibaren bu eziyetten kurtulmuşsa da, halkımız böyle giderse eskiye dönüleceğinden endişelidir. Nüfusun giderek azalması sonucu Askerlik Şubesi Bozüyük’e nakledilmiştir, bir ara Adliyenin de kalkacağı söylendi. İlerleyen günlerde aynı dedi kodu Maliye için de yapılırsa şaşmayın.

       Mahalli seçimler öncesindeki konuşmalarında ilçeye 7 fabrika getireceğini söyleyen (!), şimdi ise Zeytinburnu’ndaki Afganlıları getirmeye çalışan Başkanın, “ilçenin nüfusunun artmasını istemiyorum” şeklinde bir söz sarf ettiğine inanmak istemiyorum. (Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı muhabiri Ramazan Çay beni aradı. Başkanın haberini kendisinin yaptığını, çok tepki aldığını, tepkiler üzerine konuşma bantını yeniden dinlediğini, “Nüfusun artmasını istemiyorum” sözünün kullanılmadığını ancak konuşmanın seyrine göre bu mananın anlaşıldığını ifade etti. Bunu da okuyucularımın bilgisine sunuyorum.)

       Siyasete ilk girdiğim yıllarda, ilçemiz halkı çok iyi tanır, şimdi rahmetli olan ve kendisine çok saygı duyduğum Hacı Ahmet Sarıoğlu bana şöyle bir nasihatte bulunmuştu; “bak oğlum, siyaset çok zor iştir, 40 sene önce söylediğin sözü önüne getirirler, hiçbir zaman kesin ifadeler kullanma, konuşmalarına da dikkat et”. Bu uyarıyı ben yıllarca kendime rehber edindim. Sanıyorum Başkanın etrafında kendisine nasihat verecek, uyaracak kimse yok. Rahmetli Hacı abimizin her zaman geçerli olacak bu sözünü kardeşimize iletmiş olalım.

Bu yazı toplam 555 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
HİKMET ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR