HİKMET ÖZTÜRK

HİKMET ÖZTÜRK

NASIL KALKINMA?..

NASIL KALKINMA?..

Geçtiğimiz günlerde Bilecik Belediye Başkanımız Sayın Selim Yağcı’nın girişimleri ile bir toplantı düzenlendi, “ Değişen ve gelişen Bilecik’in Türkiye ve Dünyadaki yeri ve önemi” . Başkanımızı bu yaklaşımından dolayı kutluyorum. Samimiyetinden de en ufak bir şüphemiz yok. Yıllardır ihmal edilen Bilecik, bu gün hızlı bir gelişmenin ve kalkınmanın içindedir. Şehremini olarak Başkan, her kesimden fikir sahiplerinin düşüncelerini alma ihtiyacı duymuştur ve yaklaşım da doğrudur.

Bilecik, konumunu belirleme noktasındadır. Bir Sanayi şehri mi, Üniversite Şehri mi olmalı, yoksa tarıma dayalı olarak mı gelişmelidir. Hızlı gelişmenin getireceği sorunlar ve onların çözümleri nelerdir? Bunlar başlı başına üzerinde konuşulması, tartışılması gereken konulardır.

Büyük ölçüde istihdam yaratan sanayide çalışan kesime bakınız. Hayat standardının çok altında belirlenen asgari ücretle, çaresizlik içinde yaşamını sürdüren, maaşının yarısını ev kirası olarak verdikten sonra kalan yarısı ile geçinmeye zorlanan işçi kesimini görmemezlikten gelemeyiz. Elbette ülkelerin kalkınmasında sanayinin önemi küçümsenemez ancak çalışan insanların yaşam seviyesinin de gözetilmesi gerekmektedir. O halde bölgemiz için sadece sanayi yeterli görülmemelidir.

Kuruluşu kısa bir süre olmasına rağmen, İl merkezi ve ilçelerimizde bulunan okulları ile Üniversitemiz büyük bir hareket getirmiştir. Üniversitenin ilimize ekonomik ve kültürel katkısını görmemek haksızlık olur. Bu güne kadar verdiği hizmetlerle gönüllerimizi fetheden, başarılı yöneticisi rektörümüz sayın Prof. Dr. Azmi Özcan’a teşekkür ediyor, yeniden atanmasından duyduğumuz memnuniyeti ifade ederek kendisini kutluyoruz. Elbette Üniversitenin il kalkınmasında büyük payı bulunmaktadır.

Tarımı ele aldığımızda hayvancılığı da birlikte değerlendirmek gerekir. Tarımla uğraşan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, girdi maliyetlerinin artışına rağmen, üretilen malların pazarlanmasında yaşanan sorunlar sebebiyle sadece tarımla geçinmeye çalışan pek çok insanımız ekonomik zorluklar içindedir.

O halde, ilimizin kalkınması için sadece sanayi, sadece üniversite ve sadece tarım yetmemektedir. Geçtiğimiz yıllarda ilimiz için hazırlanan “Çevre düzeni plânı” rafa kaldırılmıştır. Bu plânda, ilçeler bazında ve coğrafi yapıları göz önüne alınarak nerede, hangi sektörde yatırım yapılması ve hangi bölgenin neye uygun olduğu ciddi şekilde ele alınmıştır. Bize göre, bölgelerin özellikleri gözönünde tutularak hazırlanan plân uygulanmalı, tüm kesimleri kapsayan adımlar atılmalıdır.

Bu yazı toplam 536 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
HİKMET ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR