KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

ARALIK 2009’DA ŞİRKETLERDEN BİLİŞİM HABERLERİ

ARALIK 2009’DA ŞİRKETLERDEN BİLİŞİM HABERLERİ

Merhaba. Geçtiğimiz 2 haftanın derlemesiyle karşınızdayım. Uzatmadan başlayayım. ABD’de bir firma 1000 yıl dayanabilecek bir DVD ürettiğini duyurdu. Dayanacak ile kasıt, içindeki veriyi koruması. Normal DVD kapasitesinde yani 4,7 Gb. Veri depolayabilen bu yeni DVD türü mor ötesi ışınlara ve 80 derece sıcaklığa dayanabiliyormuş. Hiç aşınmadığı söylenen diskler ile belki yüzyıllar ötesine mesaj bırakmak isterler.

Birçok konuda Microsoft’un Messenger programının gerisinde kalan Yahoo Messenger programının 10. versiyonu beta sürümden kurtulup kullanıma sunuldu.

Oyun konsollarında lider markalardan olan PlayStation 3 üzerinden artık, Facebook sayfanız ile ilgili bazı işlemleri yapmak mümkün hale geldi. Bu sayede beraber oyun oynamak dışında da sanal sosyalleşebilmek adına bir adım daha atılmış oldu.

Microsoft’un popüler ofis yazılımının 2010 sürümü beta dağıtımları ile bu aralar oldukça revaçta. Bilişim dergileri ile de ek olarak verilen programı bir süreliğine kullanıp denemek isterseniz tam zamanı.

Google gerçek zamanlı arama adını verdiği yeni bir hizmetini duyurdu. Şu an sadece kendi işletim sistemi olan Android’in yüklü olduğu cep telefonlarının bazılarında kullanılan bu özellik ile arama yaptığınız kişiye ait sosyal paylaşım sitelerinde son girilen iletiler de önünüze gelecek. Facebook, FriendFeed, MySpace, Twitter gibi siteler bu özelliğin kullanılmasında başrol oynuyorlar.

Google ile başladık onla devam edelim. Google Goggles uygulaması yine ilk olarak Android’li telefonlarda kullanılacak. Bu telefonlarla çektiğiniz resmi, Goggles uygulaması ile aratabiliyorsunuz. Yani bir şey yazmanıza gerek yok. Resimden tanıma ve aratma özelliği bu. Bir hayli geliştirilmesi düşünülen uygulama ile resim, desen, barkod aratması yaptırabilecekmişiz. Merakla bekliyoruz.

Firefox’un 3.5 sürümü, İnternet Explorer’ın 7.0 sürümünü geride bırakmış. Sürümler arası savaşı Firefox kazanmış gibi gözükse de toplamda Explorer’ın ezici üstünlüğü halen devam ediyor.

Amerikan ordusunun işlemci gücünden faydalanmak için 1200 adet PlayStation sipariş etmesi ile Fransız ordusunun Firefox ve Thunderbird uygulamalarını seçtiği haberlerini de yine kısaca vereyim. Bilişim üzerine politikası olan ülkelerin seçimleri bizlere de örnek olmalı.

Göndereninden ya da indireceğiniz yerden emin olmadığınız pdf uzantılı dosyaları güvenlik açısından açmamanız, haftanın güvenlik uyarısıydı.

Google ve Samsung’un kendi işletim sistemleri olan Android ve Bada yüklü cep telefonlarını, sürekli değişen ve gelişen uygulamalar ile piyasaya süreceklerinin bilgisi de bilişim dünyasını heyecanlandırmaya yetiyor.

Bu haftalık bu kadar. Saygılarımla.

ORG: Devlet kuruluşu olmayan organizasyonların ya da kar amacı gütmeyen birlik ve kuruluşların internet adreslerinde kullanılan son ektir. Açılımı "organization"dır.

Örneğin Türkiye Futbol Federasyonumu ele alalım. Bu kurum, kar amacı gütmez ve özerk bir yapıya sahiptir. Bu yüzden, internet sitesinin sonuna ".org" eki eklenmiştir (www.tff.org.tr). Kaynak : www.chip.com.tr

Bu yazı toplam 399 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR