KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

BİLİŞİMDE HAREKETLİLİK OYUN KONSOLLARINDAN

BİLİŞİMDE HAREKETLİLİK OYUN KONSOLLARINDAN

Merhaba. Bu hafta sizlere vereceğim bilişim haberleri pek o kadar da çarpıcı değil. Bu haftayı bilişim dünyası önceki haftalara nispeten hareketsiz geçirdi diyebiliriz.

Oyun konsollarındaki devlerden Wii sıra dışı dükkânları ile adını duyurdu. Bildiğiniz gibi Wii konsolu ile vücut hareketlerinize duyarlı olarak oyun oynayabiliyorsunuz. Yani elinizdeki kumanda ile tenis topuna raketle vuruyor gibi yapıyorsunuz ve ekrandaki oyunda aynı hareketi karaktere yaptırdığınızı görüyorsunuz. Tenis dışındaki oyunlar için de kullanılabilen bu kolların ait olduğu Wii konsollarında kullanım amaçlı oyunların satıldığı bir dükkân düşünün. Dükkâna giriyorsunuz sadece bu oyun ve oyundaki sporlarla ilgili antrenörler var. Sizlere ilgili spor hakkında bilgi veren. Çok ilginç.

Bir diğer konsola gelince. Sony, Playstation konsollarından film izlettirmenin bir yolunu bulmuş. Playstation Network kullanıcıları, kiralama veya satın alma seçeneklerinden birini seçerek, internetten indireceği ve şu an için sınırlı olan film seçeneklerinden birini izleyebilecekler.

Konsol piyasasında bahsetmeden geçemeyeceğimiz son dev ise Microsoft’un Xbox 360’ı. Artık evde sosyal paylaşım sitelerine girmek için ille de bilgisayar olması beklenmeyecek belki de. Konsollar, kullanıcıları kendilerine çekmek için internetten sürekli güncellenen içerik ve bilgisayarı bazı durumlarda gereksiz kılmaya çalışmanın yolarlını arıyorlar. Önceleri sadece oyun için tasarlanan oyun konsolları, artık film izlemekten Facebook, Twitter gibi siteleri takip etmeye kadar geniş yelpazede iş yapmaya soyunuyorlar. Giderek birbirine yakınlaşan bu ayrı teknolojilerin yeniliklerini gördükçe haz almamak imkânsız. Microsoft da önce kendi ağı dışındaki sosyal ağların hazır kullanıcı potansiyeline göz dikse de sonunda kendi hizmetlerini devreye sokacaktır.

Samsung’dan bir haber ile yazıma devam edeyim. Akıllı cep telefonu pazarında yeri oldukça sağlam olan Samsung, daha önceleri kullandığı Symbian işletim sistemini artık cep telefonlarında kullanmayabileceğini açıkladı. 2012 yılında akıllı telefon pazarında %20’lik Pazar payı hedefleyen Samsung, Microsoft’un Windows Mobile işletim sistemi, Android ya da kendi üretimi olacak olan Bada arasında gidip gelecek anlaşılan. Kendi yazılımını kullanmasının getireceği faydalar ise saymakla bitmez. Hem başka üreticilere lisans, telif vb. ücretler ödemeyip, tavizler vermeyecek hem de kendi uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabilip, uygulama yazılımı satış sitelerinden de ek gelir elde edebilecek.

Daha önce 600 çalışanı ile yollarını ayıran Adobe firmasının 680 çalışanının daha işine son vereceği haberi de, bilişim dünyası adına kara haber olarak kayda geçti. Anlaşılan dünya devleri bile ayakta kalabilmek için önce biraz küçülmeyi tercih ediyorlar.

Konsollardan açtım, konsol oyunlarından biriyle bitireyim. Call Of Duty: Modern Warfare isimli bir oyun var. Ben de ara sıra oynarım. Oyunun dünya üzerinde bir hayli fanatiği var. İşte bu oyunun 2.’si piyasaya çıktı. Uzun süredir beklenen oyun müthiş bir satış rakamına ulaştı. Sıkı durun. Sadece 5 günde 550 milyon dolar hâsılat elde etti. Hatırlıyorum da bir zamanlar 1 milyar dolar için uluslar arası kurumlara boyun eğerdik. Adamlar bir oyun yapıyor, 550 milyon dolar kazanıyor. Olacak iş değil.

Şimdiden bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Saygılarımla.

INKJET: Mürekkep püskürtmeli yazıcıların kullandığı bir çeşit baskı teknolojisine verilen addır. Bu teknoloji, mürekkebin ısıtılarak kâğıt üzerine püskürtülmesi temeline dayanır. Mikron boyutundaki mürekkep damlacıkları, yazıcıdaki püskürme kafasının hareket etmesi ile kağıt üzerine aktarılır ve bu şekilde baskı işlemi gerçekleşir. Kaynak: www.chip.com.tr

Bu yazı toplam 416 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR