KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

BULUŞ PATENT VE HİZMET HABERLERİ

BULUŞ PATENT VE HİZMET HABERLERİ

Merhaba. Bu hafta peş peşe okuduğum yeni buluş, patent ve hizmet haberlerini derledim.

Bunlardan ilki teknoloji devi IBM’e ait. IBM, trafik lambalarına yerleştirildiğinde, ışığın kırmızı ya da yeşil olmasına göre o bölgedeki araçların motorlarını kapatıp açabilen bir buluşa imza atmış. Görünüşte çok kullanışlı olabilecek bir buluş gibi gözükse de ben pek tutarlı çalışacağını sanmıyorum. Araçlara takılacak sistemlerin yanında, bu sistemin çalışmasında kullanılacak kablosuz ağın güvenliği ve araçların ışıklara yaklaşma hızlarındaki farklılıkların da bu sistemden verim alınmasını zorlaştıracağını düşünüyorum.

İTÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Cevdet IŞIK’ın geliştirdiği perde ile cep telefonu, baz istasyonu, kablosuz modemler gibi cihazların yaydığı elektromanyetik dalgalar emilerek daha az zararlı hale getiriliyormuş. TÜBİTAK tarafından da onaylanan sistemle perde üretimine Bursa’da başlanmış. Görsel açıdan fark olmayan perdelerin kullanımının yaygınlaşması ile evde daha az manyetik dalgaya maruz kalarak oturabiliriz. Bir de tersten düşünecek olursak evdeyken cep telefonlarımızın çekişinde sorun olabilir diye düşünüyorum. Herhalde çözülebilir ya da zaten hiç olmayan bir durumdur. Bu teknoloji geliştirilirse, ev duvarlarında ısı kaybını önleyen teknolojilerin yanında, manyetik alanı asgariye indiren duvarların da karşımıza çıkması an meselesidir herhalde.

Çin’den gelen bir başka teknoloji haberi de insanı heyecanlandırmaya yetiyor. Işığı soğuran siyah, güneş enerjisi depolayabilen paneller yerine şeffaf ve pencerelerde kullanılan paneller icat edilmiş. Bu panellerle içeriye giren ışığı kesmeden çok az da olsa enerji üretilebilecekmiş. Bu gibi teknolojiler ilk çıktıklarında ilk maliyetleri yüzünden tercih edilmese de uzun vadede kesin olarak kendini kurtarır ve çevreci özelliğiyle de seçim nedeni olacaktır.

Artık http://office.live.com/?docsf=1 adresinden ulaşabileceğimiz bir çevrimiçi ofis uygulaması daha var. Google’ın docs hizmetinin çıkmasıyla bulut işlemde geri planda kalan Microsoft, yeni hizmetiyle Google benzeri internette ulaşılabilen bir ofis çözümü sunuyor. 25 Gb.lık SkyDrive alanı ve 50 Mb.lık dosya boyutu limitiyle ön plana çıkan hizmetin adı Office Web Apps. Henüz Türkçe desteği olmayan hizmet ile kullandığınız çevrimiçi Microsoft ürünleri birlikte çalışabilir hale gelecek. İşte ücretsiz ve açık kaynağın gücü. Şu ana kadar kutu ile ve paket halinde masa üstü program olarak satılan Microsoft, rakiplerinin dürtmesiyle bu alana da kaydı artık. Eski ofis programlarındaki doc gibi uzantıları henüz tanımayan sistem, inanıyorum ki gelişecektir.

Daha önce çevreye %100 geri dönüşümlü poşetleri ile çevre dostu olduğunu kanıtlayan Teknosa, elektronik atık toplama istasyonları ve Hp ile ortak yaptığı kartuş geri dönüşüm hizmeti ile hem kullanıcıya yeni alınacak kartuşlarda %10 indirim sağlıyor hem de Tema’ya 1 fidan bağışlamış oluyor.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 403 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR