KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

DİZÜSTÜ BİLGİSAYARINIZIN PİL ÖMRÜNÜ UZATIN

DİZÜSTÜ BİLGİSAYARINIZIN PİL ÖMRÜNÜ UZATIN

Merhaba. İnternette gezerken denk geldiğim ve belki de birçok kişinin ihtiyacı olan bir bilgi derlemesini sizlere sunmak istiyorum. İşte size dizüstü bilgisayarınızın pil süresini artırmanız için 15 küçük püf noktası...
1. Sık sık Disk Birleştirme (DEFRAG) yapın: Sabit diskiniz ne kadar az çalışırsa pili o kadar az tüketir. Bu yüzden sabit diskinizdeki dosyaların birkaç parçaya ayrılmasını sık sık Disk Birleştirme işlemini yaparak engelleyin ve sabit disk kullanımını azaltın.
2. Parlaklığı düşürün: Ekran parlaklığını kabul edebileceğiniz limitlere kadar düşürerek pil süresinde ciddi tasarruflar elde etmek elinizde.
3. Arka plan programlarını azaltın: Arka planda çalışan programların sayısını mümkün olduğunca azaltın. Bu sayede işlemciye (CPU) düşen yükü hafifletmiş olacaksınız.
4. Harici aygıtların sayısını azaltın: Pille çalışırken gerekmedikçe kablosuz ağ, USB disk, hatta USB fare bile kullanmayın.
5. Daha fazla RAM: Bellek fiyatlarının oldukça düşük seviyelerde gittiği bugünlerde dizüstü bilgisayarınıza yapacağınız bir RAM terfisi pil süresinde ciddi uzamaları beraberinde getirecektir. Bilgisayarınızda daha fazla RAM olursa sabit diske daha az iş düşer, böylece pil daha az tüketilir.
6. CD ve DVD sürücüler: Film seyredecekseniz, filmleri önce sabit diskinize çekin, oradan izleyin. Virtual Daemon programı gibi programlarla oluşturulan sanal CD/DVD sürücüler de kullanabilirsiniz. CD ve DVD sürücüler ikide bir durup kalkarak pile gereksiz yere yük olurlar.
7. Pil temas noktalarının temizliği: İki üç ayda bir pili çıkarın, alkollü bir bezle pil temas noktalarındaki metal bölgeleri temizleyin. Bu sayede pilden gelen akım dizüstü bilgisayara daha verimli olarak transfer edilecektir.
8. Pilinize antrenman yaptırın: İki üç haftada bir dizüstü bilgisayarınızı makul bir süre pille kullanın.
9. Uyku Modu (Hibernate): Mutlaka bekleme (Standby) yerine uyku modu (Hibernate) seçeneğini kullanın. Dizüstü bilgisayarı kullanmadığınız zaman uyku modu çok daha az pil tüketecektir.
10. Isınma sorunu ile ilgilenin: Dizüstü bilgisayarlar sıcağı pek sevmez. Havalandırma deliklerini ve fan çıkışlarını belli aralıklarla temizlemeyi ihmal etmeyin.
11. Güç tüketim yönetimi: Güç yönetimini mümkünse Windows’a bırakmayın. Eğer bilgisayarınızla birlikte geldiyse, mutlaka özel olarak üretilmiş olan güç tüketim yönetim uygulamasını (Toshiba Power Saver, LG Battery Miser gibi) kullanın. Genelde tüm bu programlarda "maksimum pil ömrü" seçeneği vardır, seyahatlerde bu seçeneği tercih edin.
12. Çoklu çalışmalardan kaçının: Pil ile çalışırken ekrana bir sürü uygulama açıp aralarında geçiş yaparak çalışmayın. Bir rapor üzerinde çalışırken arka planda MP3 dinlemeyin örneğin...
13. Önceliklerinizi iyi hesap edin: Eğer seyahatteyseniz ve canınız çok sıkılmadıysa DVD seyretmeyin veya oyun oynamayın. Böylece çok az güç tüketen yazı yazma, e-posta okuma gibi işle ilgili aktiviteler için daha fazla pil ömrü ayırmış olursunuz.
14. Bellek etkisi: Eğer eski model bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız "bellek etkisi", yani pilin tam kapasitesini unutması problemini minimuma indirmek için iki üç haftada bir pilleri sonuna kadar şarj edin ve sonuna kadar boşaltın. Li-Ion pil kullanan dizüstü bilgisayar modelleri eski olsalar bile bu genellemenin dışındadırlar.
15. Otomatik kayıt: Bu özelliği kullanmayın. Belli aralıklarla sabit diski çalıştıran ve dosyalarınızı kaydeden bu seçenek pili daha çabuk tüketir.
Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
partner : İngilizce partner sözü "1. İkişer kişilik gruplarla oynanan oyunlarda, ortak oynayan iki kişiden her birinin öbürüne göre durumu, 2. Birlikte iş yapan, ortaklaşa yararlarla birbirlerine bağlı kimselerden her biri." anlamlarına gelmektedir. Bu yabancı söz için dilimizde eş, ortak gibi karşılıklar bulunmaktadır. TDK
asamble : Fransızca asamble (assemble) "Bir işi yapmak, yönetmek veya bir kurum ve kuruluşu temsil etmek için görevlendirilmiş kişilerden oluşan topluluk." anlamındadır. Bu söz için dilimizde kurul ve heyet karşılıkları bulunmaktadır. TDK
frikik : İngilizce kökenli (free-kick) bu söz "1. spor Bir oyuncunun kural dışı davranışta bulunması üzerine, kural dışı davranışın yapıldığı noktadan karşı takım oyuncularının yaptığı vuruş, 2. argo Giysinin kazara açılmasıyla göğüs veya bacağın görünmesi." anlamlarında kullanılmaktadır. Sözün spordaki kullanımı için diklimizdeki serbest vuruş sözü uygun bir karşılıktır. TDK

Bu yazı toplam 392 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR