SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

EMEKLİLERE MÜJDE

EMEKLİLERE MÜJDE

Ben Bilecik Barosuna kayıtlı Avukat Sevinç Sümeyra Sevinç, bundan böyle her hafta Salı günü Sakarya Gazetesinde bana ayrılan bu köşede siz kıymetli okuyucularımıza hukuk, siyaset ve güncel konularda bilgilerimi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu haftaki ilk yazımda emeklilerimizi ilgilendiren hukuki süreçten bahsetmek istiyorum.
EMEKLİLERE MÜJDE
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 89/4 maddesi 'emeklilik ikramiyesinde 30 yılı aşan hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağını' hüküm altına almıştır. 30 yıl üzeri hizmeti bulunan emeklilerin; bu fazla çalışmalarından doğan ikramiye haklarını alamaması sonucunu doğuran bu hüküm, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilerek 7 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştı.
Bununla ilgili olarak Sosyal Sigortalar Kurumu, başvuruların reddolması üzerine emekliler davalarını açmıştı. Son olarak da Danıştay 11. Dairesi 17/02/2016 tarihli ve 2016/223 E. 2016/583 K. Sayılı kararıyla ilk derece mahkemesi kararını onadı. Artık Emekli Sandığı (4c)'den emekli olanlar, 30 yılı aşkın hizmetlerinin de ikramiyelerini almaya başladılar.
Bu yazımda hangi şartlara sahip olan emeklilerimizin ikramiye alabileceğini ve bunun için nasıl bir yol izleyeceklerini aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle kişinin;
1) 7 Ocak 2015 tarihinden önce, Emekli Sandığı'ndan (4c) emekli olması gerekmektedir.
2) 30 yıldan fazla hizmet süresi olmalıdır.
Peki bu Emekli Sandığı yani 4c'ye tabi olan kişiler kimlerdir?
1) Kamu idarelerinde iş sözleşmesi ile çalıştırılmayan, kadrolu ve pozisyonlarda sürekli çalışanlar,
2) Devlet memurları kanunları gereği açıktan vekil atananlar
3) Özel kanunlarla devlet memurları gibi hak tanınanlar,
4) Başbakan, bakanlar, TBMM üyeleri, Belediye başkanları, İl encümeninin seçimle gelen üyeleri sosyal güvenlik,
5) Kamu görevlileri sendika veya konfederasyonlarının yönetim kuruluna seçilenler,
6) Harp okulu ile üniversitelerde Milli Savunma Bakanlığı adına öğretim görenler,
7) Polis Akademisi ile üniversitelerde emniyet genel müdürlüğü hesabına öğretim gören öğrenciler.
Bu şartları sağlayan emekliler, ilk olarak SGK'dan 4c hizmet dökümünü talep etmelidir. Bu hizmet dökümü ekiyle beraber 30 yılı aşan hizmet sürelerinin ikramiyesini talep eden dilekçeleriyle SGK'ya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvuruyu iadeli taahütlü mektupla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına göndermeleri dava açma süresinin başlangıcı açısından önem arz etmektedir.
SGK'dan olumlu cevap gelmesi halinde emekliler ikramiyelerini direkt alabileceklerdir. Fakat SGK'nın olumsuz cevap vermesi veyahut iadeli taahütlü mektupla göndermiş olduğunuz dilekçenizin SGK'ya tebliğinden itibaren 60 gün içinde cevap vermemesi halinde bu durum zımmi red sayılacak olup 61. gün dava açma süresi başlamış olacaktır. Davayı görevli mahkeme olan İdare Mahkemesinde açmak gerekmektedir.
Ayrıca, 30 yıl üzeri hizmet süresi olan emekliler ikramiyelerinin geriye dönük olarak faizini de alabilirler. Faiz başlangıç tarihi olarak, SGK'ya başvuru tarihinden itibaren yasal faiz işletilmektedir.
Bu başvuruyu emeklinin bizzat kendisi de yapabileceği gibi, ölümü halinde mirasçıları da yapabilir.
Hukukun üstünlüğünün daim olduğu günler dileğiyle...

 

Bu yazı toplam 4556 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ Arşivi
SON YAZILAR