BİRSEN ERARSLAN

BİRSEN ERARSLAN

Evleniniz Çoğalınız (Hadis-i Şerif)

Evleniniz Çoğalınız (Hadis-i Şerif)

Biraz geç de olsa yaz ayağını sarkıttı. Tabiat yeşermeye başladı.

Yaz Bereketiyle ve hareketiyle geldi. Her yıl olduğu gibi düğün sezonu da özlenen coşkusuyla başladı.

İki yıllık salgından sonra (pandemi demiyorum) "Düğünlerimizi eskisi gibi kutlamaya başladık" Bu cümlede yanlış bir şey olmadığını düşünüyoruz ama aslında düğünlerimizi eskisi gibi kutlayamıyoruz. Eskinin tadını alamıyoruz. Her yapılan âdetin bir anlamı vardı. Töresine bağlı bir millet olarak inancımızı, kültürümüzü kısa ve öz bir şekilde 7 veya 3 günlük bazen de 40 gün süren düğünlerimizde anlatmışız. Çiftlere o güne kadar bekar yaşadıkları hayatları ve evlilikleri boyunca yaşacayacakları hayatları düğün boyunca âdetler sayesinde gösteriliyor.

Düğün âdetleri her yöreye göre değişiklik gösterse de özünde aynı. Ben âdetleri burada uzun uzadıya anlatacak değilim. Bana ayrılan köşe de buna yetmez zaten. Kime sorarsanız sorun yaşları özellikle 40-50'nin üzerinde olanlar özlemle anlatacaklardır. Şimdiki düğünleri biliyorsunuz. Davetiye elinize geldiğinde veya telefona fotosu gönderildiğinde hediyenizi size daha önce getirilene göre ayarlayıp gidiyorsunuz. İşin özünde yuva kuran gençlere yardım amacıyla gücün dahilinde destektir. Amacını aşmış geleceğe yatırım olarak görmek bize yakışmayan bir ayıptır. Hayat telâşesine düşmüş akrabaların düğün sayesinde birbirini görmeleri mutlu ediyor. Uzun süren  takı merasimi arasında kısada olsa sohbet imkanı buluyorlar ama gelin görünki kulakları sağır edercesine açılan müzik buna engel oluyor. Avazınız çıktığı kadar bağırsanızda karşınızdakine sesinizi duyuramıyorsunuz. Düğünler eğlenceden çok çileye dönüşüyor. Düğüne gelip akrabalarını görmenin huzuruyla eğlenerek yorgunluğunu atmanın rahatlığıyla ayrılması gereken davetliler, kafası şişmiş bir şekilde kendilerini salondan dışarı atıyorlar. Anca bu şekilde rahatlıyorlar.

Yinede her şeye rağmen geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. İmkanlar dahilinde, gelin ağlatma, damat giydirme gibi her yörenin kendilerine göre yapılabilecek âdetleri yaşatıyorlar. 

Bence herkes tarafından tek yapılan âdet kına gecesi. Yakın zamanda evlenecek kızım ve damadıma, bütün evli çiftleree ve evlenecek çiftlere mutluluklar dilerim. Kendi örf ve âdetlerine bağlı olmalarını çocuklarını da neslimize yakışır bir şekilde yetiştirmelerini diliyorum.

Saygı ve sevgiyle Mutluluklar...
 

Bu yazı toplam 3160 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BİRSEN ERARSLAN Arşivi
SON YAZILAR