BİRSEN ERARSLAN

BİRSEN ERARSLAN

Yemekte miyiz? Yenmekte miyiz? Yenilmekte miyiz?

Yemekte miyiz? Yenmekte miyiz? Yenilmekte miyiz?

Ekmeğin küçük bir kırığı dahi yere düşse hemen eğilip alıp üç kere öpüp başımıza koyan milletiz biz aslında. Rabbimizin verdiği nimetlerin kırığını yaratabiliyor muyuz derdi büyüklerimiz. Bizlere nimete saygıyı öğrettiler çok şükür. Peki bizler çocuklarımıza öğretebiliyor muyuz?

Tv’de yayınlanan gündüz kuşağı programlarından birkaçı yeme içme ile ilgili. Baştan sona seyretmeye tahammül dahi edemediğim bu programlara ara ara gözüm takıldığında dahi ben utanıyorum. Bizim dinimize kültürümüze tamamen aykırı ters olan bu programlardaki amaç ne olabilir?

Bizler yemeğe davet ediliyorsak tanıdığımız kişiler tarafındandır. Allah misafirini kişileri ağırlamaktan bahsetmiyorum. Bu tamamen farklı bir konu. Gittiğiniz evde ev sahibi güler yüzle karşılar ve buyur ettiği odaya girersiniz. Sizlere ikram edilen yiyecekleri hoş sohbet içerisinde yersiniz. İkramları beğenmeseniz dahi bunu belli etmezsiniz. Hem Rabbinizin nimetine hem de ev sahibine saygısızlık olarak düşünülür. Yemeğin sonunda sofra duası yapılır. Kalkarken de dillerimize büyüklerimizden duya duya pelesenk olmuş duaları yaparak ev sahibine teşekkür ederiz. Sofra sonu dualarından bazıları ''Allah bereket versin, Allah bereketinizi arttırsın, Rabbim hacı sofraları yapsın, artsın eksilmesin taşsın dökülmesin'' gibi.

Seyrettiğimiz programlarla benim anlattıklarım arasında dağlar kadar fark var. Bu programları seyrederek vakit geçiren genç annelerimiz çocuklarını nasıl yetiştirirler sizce. İster istemez etkileneceklerdir. Allah’ın bize bahşettiği nimetlere bin bir türlü bahaneler bulan bu kişileri bir Müslüman olarak gönül rahatlığıyla seyreden olabilir mi?

Yazımın başında sorduğum soruyu tekrar soruyorum. Bu programlardaki amaç ne olabilir acaba?Sofra kültürümüzü değiştirmek mi? Şükretmesini bilmeyen nesiller yetiştirmek mi? Her şeye bahane bularak büyüklük taslamak mı? Sonraki nesilleri yetiştirecek annelere kendi istedikleri gibi örnek olmak mı? Sorular tabiki çoğaltılabilir.

Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktan farksız bu tür programların daha fazla geç kalınmadan kaldırılması gerekir. Reyting kurbanı denilerek birçok program yayından kaldırılırken bunların devam ediyor olmaları içler acısı bir durum.

Bu yazı toplam 3614 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
BİRSEN ERARSLAN Arşivi
SON YAZILAR