KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

GOOGLE VE YAHOO’DAN HABERLER

GOOGLE VE YAHOO’DAN HABERLER

Merhaba. Bu hafta Google ve Yahoo haberlerini derledim. Şirketler dünya çapında ve sürekli bir üretkenlik içinde olunca zaten birkaç haftada bir tekrar yazılarıma konu oluyorlar. Öncelik Google’ın.
Google artık 7 Gb.’dan fazla alanı e-posta depolamak için bize sunuyor. Birçok kişi kendi çabası ile her yerden ulaşmak istediği dosyaları e-posta adreslerinde saklamanın yollarını arıyordu. Kendi kendine ekli dosya ile e-posta göndermek ya da 3. parti yazılımlar ile e-posta hesabını ftp adresi gibi kullanmak bunlara örnekti. Google da artık bu gerçeği görmüş olacak ki, resmi olarak açıklamasa da bazı ağ günlüklerinde (blog) ağzından kaçırdığı üzere GDrive isimli bir hizmeti devreye sokmak üzere. Bu hizmet ile muhtemelen, sürükle bırak ya da göz at-yükle yöntemleriyle, kullanıcılar çevrimiçi bir ortamda ve istedikleri her yerden ulaşmak üzere gerekli dosyalarını buralarda yedekleyebilecekler.
Google’daki bir başka yenilik de kısa süre önce, Gmail hizmeti ile 10 Mb. Olan dosya gönderme sınırının artık 20 Mb.’a çıkması oldu. %100 gibi bir artışa sebep olan yöntem fark edildiği üzere diğer e-posta servislerinin dosya boyutu sınırlamaları yüzünden sadece Gmail’den Gmail’e kullanılacak gibi gözüküyor.
Google için son olarak vereceğim haber ise kişilerimizi düzenlemek için başlatılmak üzere olan bir hizmete dair olacak. Daha önce e-posta hesabımız içinden erişilen kişilerimize ait listelerin düzenlenmesi gibi durumlar için artık Google, www.google.com/contacts adresinde bağımsız bir hizmet sunuyor. Böylece Google da kişilerimizin ille de e-posta ile ilişkilendirilmemesi gerçeğini kabul etmiş oluyor.
Son aylarda maddi sıkıntılar içinde olan ve Microsoft tarafından düşük olduğu söylenen bir fiyatla satın alınması gündeme gelen Yahoo, verim alamadığı servislerinden birine daha veda etmek üzere. 10 seneye yakın bir zamandır faaliyette olan Yahoo’nun Briefcase servisi, kullanıcılara sunduğu 30 Mb. Alan ile dosya depolama imkânı sağlıyordu. Artık Yahoo e-posta vb. uygulamalarda bile daha çok alanın kullanımda olmasından dolayı, Briefcase servisinin verimsizleştiği, Yahoo’nun diğer servislere daha yoğun odaklanması için kapatılacak olan servisi halen kullananların ise dosyalarını bir an önce başka ortamlara kaydetmeleri gerektiği internette gezen haberler arasında. Microsoft’un Live Mesh ve Google’ın yukarıda bahsettiğim çıkmak üzere olan servisi GDrive zaten sunduğu imkânlar ile Yahoo’nun servisini gereksiz hale getirmeye başlamıştı.
Dün hayâl bile edemediğimiz depolama olanaklarının bu kadar gelişmesi yüzünden, artık her şeyi kanıksar oldum. Burada belirtilen rakamları bırakın internette, kendi bilgisayarımıza ait donanımlarda bile göremezdik.
Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
middle power : İngilizce kökenli bu söz "Süper güç veya büyük devlet olmadığı hâlde uluslararası politikada bazı etki alanına sahip ülkeler." için kullanılmaktadır. Bu yabancı söz için Kurumumuzca ortaboy devlet karşılığı önerilmiştir. TDK
aberasyon : Fransızca aberasyon (aberration) sözü daha çok gök bilimi ve ruh bilimi alanlarında kullanılmaktadır. "1. Özel bir görevin normal sonucuna ulaşmasına engel olan sapıklık, 2. Işık hızının sonlu olmasından dolayı bir gök cisminin görünen konumu ile gerçek konumu arasındaki fark, 3. Bir mercek, ayna veya optik dizgenin odaklama özelliklerindeki yanlış." anlamlarını taşımaktadır. Sözün bu kullanımları için sapınç karşılığı önerilmiştir. TDK
difraksiyon : Fransızca difraksiyon (diffraction) sözü fizikte "Işık, ses ve radyoelektrik dalgalarının karşılaştığı bazı engelleri dolanarak geçmesi." anlamında kullanılmaktadır. Bu söz yerine kullanılmak üzere kırınım karşılığı önerilmektedir. TDK

Bu yazı toplam 456 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR