MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

HEDEFE ULAŞILDI MI?

HEDEFE ULAŞILDI MI?

Dünki yazımda Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün basına yönelik eğitim hizmetlerinden bahsetmiştim. Önemli kaynak aktarıldığını gördüğüm seminerlerde maalesef tam olarak hedefe ulaşılamıyor.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü (BYEGM) Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile düzenlediği Yerel Medya Eğitim Semineri için belirlenen bölgedeki valiliklerin Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden seminere katılacak gazeteci ve radyocuların belirlenmesini istiyor ve bir liste oluşturuyor. Asıl hata da burada başlıyor.

Bu seminerde 300 davetli vardı. Davetliler arasında televizyon, radyo, günlük gazete, haftalık gazete, aylık gazete dergi sahipleri, müdürleri, spikerler, muhabirler, sayfa editörleri, foto muhabirleri, cemiyet başkanları veya yöneticileri gibi çok geniş bir yelpazeden oluştuğunu gördüm.

Seminer 4. oturumdan oluştu ve her oturumda 5-6 konuşmacı 15'er dakika sunum yaptı. Sunumlarda radyo ve televizyonları ilgilendiren güzel konuşma ve benzeri konular gazetecileri ilgilendirmez iken, sayfa tasarımı, fotoğraf gibi konular da televizyon ve radyocuların ilgisini çekmedi. Televizyon ve radyocular diksiyonla ilgili kısımları yeterli bulmaz iken, gazetciler haber yazımı, fotoğraf gibi bölümleri daha az buldu.

Yani konuşmacıların sunumları bütün salona hitap etmediğinden bazıların hiç ilgisini çekmez iken, ilgisini çekenler ise yeterli bulamadı. Peki nasıl olmalı?

Benim önerim öncelikle 2 gün süren eğitim seminerinde televizyon, radyocular ile gazeteciler ayrılmalı. Kendi bölümüm olan Gazete sektörüyle ilgili önerilerime devam etmek istiyorum. Gazetelerde de haberle ilgili seminerler için muhabirleri, sayfa tasarımı için sayfa editörlerini, basın kanunu, medyada temel hak ve özgürlükler ve idarecilikle ilgili bölümler için gazete sahibi ve yazı işleri müdürleri davet edilmeli.

Seminerde örneğin sayfa tasarımı anlatıldığında salonun belkide yarısı olan televizyon ve radyocularının hiç ilgisini çekmiyor. Gazetecilerden de sahibi, yazı işleri müdürlerinin çok fazla ilgisini çekmiyor. Muhabirlerin ise kısmen. Salonda kaç sayfa tasarımcısı vardı onu da merak etmiyor değilim. Hiç olmayabilir de.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü eğitim semineri düzenleyeceği zaman öncelikle seminerin mahiyetini belirlemeli ve mahiyetine göre gazetelerden en kıdemlilerini davet etmeli. Bu seminerde olduğu gibi çok değerli konuşmacılardan daha uzun zaman diliminde yüksek faydanın oluşacağını ve hedefe ulaşılacağını ümit ediyorum.

Bu yazı toplam 1201 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR