KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

İNTERNET GEZGİNİ YAZILIMLAR

İNTERNET GEZGİNİ YAZILIMLAR

Merhaba. İnternet Tarayıcı programlarının yarıştığı pazarda çekişme hızlanıyor. Microsoft’un İnternet Explorer’ı 9. sürümünün Beta’sı ile gündemi meşgul ederken, Google cephesinden de yeni bir açıklama geldi. Chrome’nin 7 numaralı yeni sürümünün eskisi olan 6’sından 60 kat daha hızlı olacağı bilgisi verilirken, farklı işletim sistemleri için geliştirilme sürecinin de sürdüğü bildirildi. Ürün olmasa da haberi konusunda sıra Firefox’da.

Her yazılım devi şirket için yeni ürün yapma, bu ürünü geliştirme, hızlandırma, farklı uygulamalarla tümleşik çalıştırma gibi yapılması gerekenler sıralanırken bir de yapılmaması gereken ve ille de başına gelen olaylar oluyor. Uygulamaların güvenliği ve dolayısıyla yazılım şirketlerinin güvenilirliği ufak tefek de olsa bazı olaylarla sorgulanmaya başlanıyor. Google, çalışanlarından birinin yaptıkları yüzünden bahsettiğim gibi zor günler geçiriyor. Yetkili bir mühendis, Gmail ve GTalk servisleri üzerindeki yazışmalarını ve e-postalarını takip ettiği bazı çocukları rahatsız etme, istekleri dışında ekleme ve engelleyenlerin de yetkilerini kullanarak engellemelerini kaldırma gibi bazı uygunsuz davranışlarda bulunmuş. Bırakın kişileri, ülkelerin güvenliklerini bile tehdit eden internet uygulamaları hakkında iyi düşünüp, taşınıp kullanıma başlamak gerekir. Şirketler ise önce iç güvenliklerini sağlamanın yollarını sürekli araştırmalı ve geliştirmeliler.

Şimdilik yalnızca Blackberry ve Android telefonlarda geçerli olan yeni bir güvenlik uygulamasını devreye sokan Google ise güvenilirliğine olan güven kaybını biraz toparlamaya çalışır gibi. Bu uygulamaya göre internet bankacılığı işlemlerinde olduğu gibi herhangi bir Google hizmetini kullanmak isteyenler şifrelerinin peşinden yeni açılan pencerede, cep telefonlarına gelen onay mesajını da kullanmak zorunda kalıyorlarmış. Dolayısı ile şifreniz çalınsa bile cep telefonunuzu kaybetmedikten sonra güvendesiniz demektir. Bunun sonu da şifrenizi kaybetseniz bile cep telefonunuz sayesinde kurtarabilmeniz olarak geri dönecektir.

Bunun yanında Street View uygulaması için şehirlerde sokak sokak gezdirdiği araçları ile resimler çekerken, kablosuz iletişim yoluyla yapılan haberleşmeleri de topladığı ortaya çıkan Google uygulaması, Almanya ve İspanya gibi ülkelerden sonra Çek Cumhuriyeti’nde de yasaklandı.

IE 9 ürününü piyasaya süren Microsoft, ürünün XP işletim sistemlerinde kullanılamayacağını açıklamış. Microsoft’un vazgeçirme çabalarına rağmen halen binlerce bilgisayarda kullanılan XP işletim sisteminden vazgeçmeyecek kullanıcılar, güvenlik açıklarına karşı savunmasız kalmamak için Chrome ve Firefox’un yeni sürümlerine geçerler gibi geliyor.

Saygılarımla...

 

Bu yazı toplam 454 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR