KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

İNTERNETİN YÜKÜ

İNTERNETİN YÜKÜ

Merhaba. Youtube, daha önce de kısaca bahsettiğim gibi internetten film kiralama işine girdi ve iyice de buna ısınmaya başladı gibi. Kredi kartı ile ödeme yapıp, takip eden 2 gün içerisinde izleyebileceğimiz filmlerin sayısını artıran Youtube, bu servisinden ilk ayda sadece 10.000 dolar da kazanmış olsa bu işin gelişimine olan inancını film şirketleri ile yeni anlaşmalar yaparak göstermiş oluyor.

Çin, resmi yayın organlarından birinin yaptığı açıklamaya göre ülkedeki internet bağımlısı gençlerin sayısı 24 milyona ulaşmış. Özellikle internet oyunları ve yerel Facebook türevi sitelerin popüler olduğu ülkede, 3G teknolojisi sayesinde cepten internete girenlerin sayısı da 233 milyona kadar çıkmış.

Ünlü güvenlik şirketi BitDefender’ın yaptığı araştırmaya göre, Ocak ayındaki ilk on tehdit yine paylaşım siteleri başta olmak üzere, harici taşınabilir diskler ve çevrimiçi oyunlar gibi kaynaklardan bulaşıp yayılıyor. Windows işletim sisteminizi güncellemede, güvenlik programlarınızı güncellemede sıkıntı yaşıyorsanız veya internet ve ağlardan kopma gibi belirtiler varsa bilgisayarınızda, http://www.computerworld.com.tr/ocak-ayindaki-ilk-10-online-e-tehdit-detay_4505.html adresine bir bakın derim.

Türk Telekom’dan yapılan açıklamaya göre ADSL abone sayısı 6,2 milyona ulaşmış. Artık birçok işin internet üzerinden yapılabilmesi, sosyal ağlara ve çevrimiçi oyunlara olan bağımlılık ve kurumlarda birden fazla olan ADSL hat abonelikleri sayesinde, böyle bir rakam ortaya çıkmış bence. Aynı açıklamada veri kullanım oranının da arttığı belirtilmiş. Bu da yukarıda saydığım bağlantı amaçları içerisinde internet üzeriden video izlemelerinin fazlalığı ile açıklanabilir sanırım. Bu arada 6,2 milyon ile en düşüğünden bir ADSL bağlantısının fiyatını çarpsak ayda ne kadar sabit ücret topladıklarını da açıklamış olmuşlar.

Bu arada popüler e-posta uygulaması Outlook, Microsoft’un açıklamasına göre Facebook, MySpace gibi sosyal paylaşım siteleri ile etkileşimli çalışacak bazı uygulamalara sahip olabilirmiş.

Yukarıdaki bütün haberleri yan yana koyduğumuzda, sosyal ağlar ve çevrimiçi oyunların popülerliğinin giderek arttığını görüyoruz. Başta ön yargı ile bakılan fakat artık internet ağları üzerinde büyük bir yük oluşturan ses-görüntü-video gibi veri paylaşımlarının artması, hem ülkeleri hem de buna izin vermeyerek personelinin verimini artırmayı düşünen şirketler ile bu gelişimlerden nemalanmayı düşünen bilişim devlerini oldukça alâkadar etmeye başladı. Bakalım yasaklar, izinler ve gelişmelerle beraber internet bu yükü ne kadar daha kaldırabilecek?

Saygılarımla.

PORTABLE: "Taşınabilir" anlamına gelen İngilizce bir terimdir. Bilgisayar terminolojisinde, çoğu zaman dizüstü ya da avuç içi sistemleri tanımlamak için kullanılır. Ancak bazı durumlarda, taşınabilir küçük yazıcılar ve harici CD sürücü gibi donanımlar da bu terimin kapsama alanına girebilir. Kaynak: www.chip.com.tr

Bu yazı toplam 421 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR