KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

İTÜ, Ay-Ti-Yu OLMASIN

İTÜ, Ay-Ti-Yu OLMASIN

Merhaba. Malum olduğu üzere Türkçe’mize yapılan saldırılara karşı bir tepkim ve Türkçe’ye katkı amaçlı yapılan çalışmalar için bir duyarlılığım var. Bugün tam da ilgi alanıma giren bir etkinlik düzenleniyor. Yer İstanbul Teknik Üniversitesi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) eğitim dilinin İngilizce’ye çevrilmesi kararını protesto eden eski rektörler, öğretim üyeleri ve öğrenciler, bugün gösteri yapacak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), senato kararıyla eğitim dilini tümüyle İngilizce’ye çevirmeye hazırlanırken, bu karar tepki çekiyor. Mühendislik eğitiminin İngilizce yapılamayacağını savunan eski rektörler, öğretim üyeleri ve öğrenciler, üniversitede bir protesto gösterisi düzenleyerek, Rektörlük binası önündeki Atatürk heykeli önüne, Atatürk’ün Türkçe yazdığı geometri kitabını bırakacak.

İTÜ Öğrenci Konseyi ile “Arıyorum” adlı İTÜ gazetesi tarafından yapılan açıklama şöyle:

İTÜ KAMUOYUNA DUYURULUR : (http://www.gazete.itu.edu.tr/)

Kurulduğu günden bu yana ‘Türkçe Bilimin’ gelişmesine öncü olan ve bu öncülüğü Cumhuriyet döneminde daha da önem kazanan İstanbul Teknik Üniversitesi, yeni alınan bir kararla eğitim dilini tümüyle İngilizce’ye geçirmeye hazırlanıyor. Dünya üniversitesinin gereği olarak gösterilen ve hiçbir alt yapı çalışması yapılmadan, alelacele İTÜ Senatosu’nda 22 evet oyuyla kabul edilen bu karar, Türkçe bilime ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin misyonuna açıkça zarar verecektir. İTÜ Öğrenci Konseyi ve Arıyorum İTÜ Gazetesi olarak bu kararı Türkiye’ye, Türkçe eğitim için çaba sarf eden bilim adamlarına ve İTÜ mensuplarına saygısızlık olarak görüyor ve ret ediyoruz.

Bu kararı protesto etmek ve geri çekilmesini talep etmek üzere 8 Nisan 2009 Çarşamba günü 12.30’da 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi’nden Rektörlük binası önündeki Atatürk Anıtı’na yapılacak yürüyüşe, Anıt önünde öğretim üyelerimiz tarafından sembolik olarak verilecek ‘TÜRKÇE MATEMATİK’ dersine katılmaya bütün İTÜ mensuplarını davet ediyoruz.

İTÜ Öğrenci Konseyi - Arıyorum İTÜ Gazetesi

Not: Atatürk Anıtı önünde yapılacak dersin kitabı, bir çok matematik terimini Türkçeleştirerek bilime kazandıran, Mustafa Kemal Atatürk’ün Geometri kitabıdır.

Belirtmeden geçemeyeceğim. Etkinlik ile ilgili sitedeki açıklamalardan sadece birini yanlış değil de eksik buldum diyelim. Açıklama İTÜ Kamuoyuna diye yapılmış ama kendini bilen her vatandaşımızı ilgilendiren böylesi bir tepki hareketi, Türk Milleti’ne diye yapılmalıydı.

Bu yazım da ateşi söndürebilmek değil de en azından tarafını belli etmek olarak görülürse sevinirim. Türkçe’ye ve emek verenlere saygılarımla.

TÜRKÇESİ VARKEN

fotokopi : Kurumumuz, "Bir yazı, kitap veya biçimin fotoğraf yoluyla kopyasını çıkarma." anlamına gelen bu söz için daha önce önerilmiş olan tıpkıçekim sözünün uygun bir karşılık olduğu görüşündedir. TDK

filibustering : Bir politika terimi olan ve İngilizce’den dilimize giren fıli¬buster, "Bir kanunun kabul edilmesini önlemek için, konuyla ilgisi olmayan konuşmalar yaparak kürsüyü işgal etmek." anlamını taşımaktadır. Dilimizde bu tür davranışlar için engelleme sözü kullanılmaktadır. Kurumumuz da bu söz için engelleme karşılığının uygun olacağı görüşündedir. TDK

figürasyon : Fransızca figürasyon (figuration) sözü, "Bir şeyi belirli bir şekle sokma, hareketi figürlerle sunma, simgelerle anlatma." anlamlarında kullanılmaktadır. Bu söz için Kurumumuz biçimleme karşılığını önermektedir. TDK

Bu yazı toplam 449 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR