Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR

Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR

NEREDEN NEREYE “YAPAY ZEKA”?

NEREDEN NEREYE “YAPAY ZEKA”?

Tarih boyunca insanlık çeşitli evreler geçirmiştir. Bu evrelerden ilki inancın ortaya çıkması ve yansımalarıdır. İnanç sistemleri kısa sürede devasa yapılara dönüşmüştür. Bu konunun en güzel örnekleri Mısır Piramitleri olarak bilinirken yakın tarihlerde bizde, Anadolu’da yapılan Göbeklitepe kazılarında bulunan yapıtlar konunun çok daha derin geçmişi olduğunu göstermiştir. Daha sonra metalin kullanımı, ticaretin gelişmesi ve enerjinin kontrolü gelmiştir. Buhar makinasının icadı, sanayiye uygulanması üretim miktarı ve hammadde kullanımını akıl almaz boyutta ilerletmiştir. Tüm bunların ötesinde teknolojik icatlar insan, iş dünyası ve toplumları derinden etkilemiştir. Teknoloji hayatın her alanına girmiş, yaratanları en yukarılara taşımış, kullananları geliştirmiş, kullanmayanları ise yavaş yavaş yaşam döngüsünün dışına itmeye başlamıştır.

Kısa bir süre önce yeni tanıştığımız bir kavram vardır. “YAPAY ZEKA” Yapay zeka geçen yüzyılın ikinci yarısında yaşanmaya başlayan teknolojik devrimin son halidir. Bilgisayar teknolojilerinin yaşamın her alanına girmesi birkaç on yılı almıştır. Başlangıçta askeri teknolojiler için kullanılan internet gibi uygulamalar şu anda basit günlük bir ihtiyaç olmuştur. Teknolojik ilerlemede gelinen son nokta ise yapay zekadır.

Yapay zekayı uzmanından özetlemeye çalışacağım. Bir haftadan uzun süren yurt dışı faaliyetinden henüz döndüm. Tamamı sosyal bilimler fakültelerinden oluşan ve 110 yıllık bir geçmişi olan Bükreş Ekonomi Çalışmaları Üniversitesi’ndeki “ASE” bir faaliyet katılmak için yola çıkmadan bir davetiye aldım. Yapay zeka ve yönetsel etkileri olarak özetleyebileceğim üç “Work Shop” çalışmasına katıldım. Konuşmacı yapay zekanın yönetsel anlamda yaratıcısı diyebileceğimiz IBM eski genel müdür yardımcılığı da yapmış stratejik yöneticisi Kevin Nunnally idi. Kendisi IBM'de 30 üzerinde IBM de Yazılım Sistemleri, Endüstri Uygulamaları ve Bilişim Teknolojileri Danışmanlığı uzmanlığı, Satış ve Pazarlamada Uzman Yönetici Liderlik gibi pozisyonlarda görev yapmıştır. Toplamtı dışında iki öğle ve bir akşam yemeği yeme şansına sahip oldum. Yani hayatı yapay zeka konusunda geçmiş bir üst yönetici ile böylesi kapsamlı bir birliktelik büyük şans oldu.

Peki onca birliktelikten size aktarabileceğim konuları ne diye sorarsanız birkaç cümlede özetlemek istiyorum. Yapay zeka hayatımızın her noktasına, en küçük zerresine kadar nüfuz etmiştir. İş dünyasında bilinen süreçler ve örgüt yapıları değişmektedir. Özellikle sağlık sektöründe, teşhis ve tedavi işlemlerinde yapay zeka uygulamalarına daha çok muhatap olacağız. Yapay zekayı yaratanlar geleceği yaratacak, yaşamın çerçevesini çizeceklerdir. Yapay zekayı kullananlar daha sağlıklı daha refah içerisinde olacaklar. Yapay zekayı yaratamayanlar, yaşamına aktaramayanları daha az verimli zor günler beklemektedir. Hatta yapay zekanın böylesi içinde bir yaşam geçirmiş olan Bay Kevin genç öğrencilere artık yapay zeka ben değilim, yapay zeka sizsiniz dedi. Değerli gençler eğer gelecekte güçlü ve başarılı olmak istiyorsanız yapay zeka yaşamsal bir zorunluluktur. Geç kalmış değilsiniz.

Bu yazı toplam 2039 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR Arşivi
SON YAZILAR