KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

PEK BİLİNMEYEN İNTERNET SİTELERİ VE HİZMETLERİ

PEK BİLİNMEYEN İNTERNET SİTELERİ VE HİZMETLERİ

Merhaba. Bu haftaki konum pek de bilinmeyen internet siteleri ve servisleri.

Google, http://www.google.com/governmentrequests/ adresinde kendisinden bilgi talep eden ve içerik kaldırılmasını isteyen devletleri listeliyor. Haliyle ülkemizi merak ettim ve listeden seçtim. Türkiye, Google’dan hiç bilgi talebinde bulunmamış. 10 adet içerik kaldırma talebinde bulunmuş. Yine Google’ın verdiği bilgiye göre bu isteklerin, bazısı komple bazısı kısmen olmak üzere %66,7’si yerine getirilmiş.

http://translate.google.com/ adresinde ise Google’ın verdiği çeviri hizmeti karşımıza çıkıyor. Bence gayet tatmin edici boyutta çeviri yapan hizmetin öğrencilere çok yardımı olacağını düşünüyorum. Adını ilk defa duyduklarım da dâhil olmak üzere 52 dilde çeviri yapabilen servis yabancı dilinizi geliştirmenize de destek olabilir.

http://maps.google.com/ pek çok kişi tarafından bilinse de, artık bu Google adresinin de ana Google arama sayfası gibi arama önerileri sunduğunu son zamanlarda siteye girmemiş olanlar fark etmemiştir. Ben de kullanıcıları uyarayım dedim.

http://www.360tr.com/ adresini de tavsiye ederim. Genel görünümlü (Panoramik) olarak oluşturulmuş görüntülerin sergilendiği site, Türkiye’nin sanal müzesi gibi bir özelliğe sahip benim gözümde. Emeği olan kişilere gönülden teşekkür ediyorum. Tabiî ki tarihi bir yeri yerinde görmek paha biçilmezdir. Ama hiç imkânınız yoksa bu siteyi bir deneyin derim. İlimizden Ertuğrulgazi ile Dursun Fakıh türbeleri ile Söğüt Merkez’i bu sitede bulabilirsiniz. Benim en beğendiğim ise özel ilgi alanıma giren Çanakkale ile ilgili oluşturulmuş görüntüler. Hatta Çanakkale tarihi savaş yerlerine ait özel bir sayfa bile yapılmış.

http://www.360tr.com/ sitesini anlatırken kullandığım panoramik kelimesinin Türkçesi nedir diye düşündüm ve bunu yaparken Türk Dil Kurumu’nun sitesini de tanıtma isteği oluştu bende. http://www.tdk.gov.tr adresinden ulaşılan resmi siteyi şimdiye kadar, yazılışı ya da anlamı ile ilgili takıldığım kelimelerin doğrusunu bulmak için kullanıyordum. Sağ alandaki GTS’de Söz Ara seçeneğine Panoramik yazdığımda çıkan sonucu görmek için açılan sayfada, aradığım kelimenin parmak alfabesi ile de yazıldığını gördüm. Türk işaret dili ile kelimenin harflerinin ne şekilde anlatılabileceği gösterilmiş.

http://www.cizimim.com/ sitesi ise hediyelik eşya kategorisine girebilir kanımca. Siteye gönderdiğiniz resimler çizim yolu ile yastıktan, davetiyeye, kupa bardaktan, tabloya ve kısa kollu giyim ürünlerine kadar çeşitli ürünlere baskılanıp adresinize gönderiliyor.

Yeni site tanıtımlarına kısmet olursa bu köşeden devam edeceğim. Saygılarımla.

 

Bu yazı toplam 389 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR