MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

Sizce uygun mu?..

Sizce uygun mu?..

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, müdürlüğün imkanları ile Bilecik'i tanıtan bir klip hazırlamış. Tanıtım için uğraşması güzel ancak tanıtım videosunda yabancı müzik kullanılması tarihi mekanlarımıza uygun mu?

Özellikle de Şeyh Edebali türbesinde, Ertuğrulgazi türbesinde ve yine bu mekanlarda vatandaşların dua ederken yabancı müzik ritmi bizim "Kültürümüze" uygun mu?

Bu tanıtım videosunu imkan olsa da Ertuğrul Gazi'ye izletsek veya Şeyh Edebali'ye izletsek veyahut Bileciklilere öz hemşehrilerim diye hitap eden ve Bilecik'te eserler yaptıran II. Abdülhamid'e izletsek acaba ne derdi?

Bu tanıtım videosunu izleyince iki anım aklıma geldi.

Ertuğrulgazi'yi anma ve Söğüt Şenliklerinin yani Ertuğrulgazi ihtifalinin 700. yılıydı. Yaklaşık bundan 30 sene önce. Sabahın erken saatlerinde Ertuğrulgazi türbesi önünde hınca hınç kalabalık. Stad dolmuş. Adım atacak yer yok.

Program başlaması bekleniyor. Beklerken ses sisteminden yabancı müzik çalınmaya başladı. Ertuğrulgazi için gelmiş mahşeri kalabalık kendi arasında "Kardeşim hiç mi saygınız yok. Buraya millet yabancı müzik konserine mi geldi. Ertuğrulgazi dedemizi yad etmeye geldi. Bu ne saygısızlık, bu ne terbiyesizlik" tarzında konuşuyor.

Ben de kalabalıkların arasından sıyrılıp ses sistemini olduğu yere koşarak gittim ve durumun abesliğini söyledim. Ses kesildi. Yerine mehter marşı çalmaya başladı.

Yine yıllar yıllar önce. Gazetemizin ilk kurulduğu yıllar. Ben liseye gidiyorum. O tarihlerde Bilecik İl Kültür Müdürlüğü boş. Birileri de oraya talep. Namık Kemal Zeybek'te o dönem Kültür Bakanı. Kendisiyle görüşerek "Sn. Bakanım Osmanlı'nın doğduğu topraklara yabancı kültürlere hizmet edecek birisini değil, kendi kültürümüze hizmet edecek birisini müdür yapmanızı istiyoruz" dedim.

Sağ olsun o dönem Bilecik'e Fikret Kesten isminde bir beyefendi geldi. Şeyh Edebali ile ilgili kitaplar yazdı. Hala o kitaplar tarihi mekanlarımızda satışa sunuluyor, tanıtımında yer alıyor.

Bu tanıtım videosunda kullanılan yabancı müzikle ilgili "Bu bir akım" bu videoda bu akıma uyulmuş. Ne var bunda denebilir.

Zaten bu düşünce "Ak Parti'nin içindeki kurt" gibi. Akıma kapılıp belediyeleri kaybettiği gibi yine akıma kapılıp gidecek mi?

Yoksa Çerkezlerle Yunanlıları aynı safa koyan düşünceye tepki konduğu gibi, tepki konacak mı?

Kültür bakanımız var kültür müdürümüz yok dedik; oldu. O da böyle oldu. Hadi hayırlısı bakalım.

Şarkı sözlerini merak eden varsa şöyle:

Sevecek Birisi

Gerçeğin yalanlar olduğu ortaya çıktığı zaman

ve içindeki bütün neşe öldüğü zaman

Sevecek birini istemez misin?

Sevecek birine ihtiyaç duymaz mısın?

Sevecek biri olsa sevinmez misin?

Sevecek birini bulsan iyi olur.

Bahçe çiçekleri, bebeğim, öldüğü zaman, evet

ve zihnin kıpkırmızı olduğu zaman

Gözlerin, derim ki, gözlerin onunkine benzeyebilir

ama kafanda, bebeğim,

Maalesef nerede olduğunu bilmiyorsun.

Gözyaşları akıyor, ah, göğsünden aşağı akıyor

ve arkadaşların, bebeğim, sana misafirmişsin gibi davranıyorlar.

Günün FIKRASI

Nasreddin Hoca, Eyyübi kelimesini "Eyip, iyip, iyp" şeklinde söyleyen köylülerine, bir türlü doğruyu öğretemeyince vaazında:

-Ey komşular oğlunuz olursa adını sakın Eyyüb koymayın. İnsanlar onu söyleyemez çocuğun adı ip kalır maazallah demiş.
 

Bu yazı toplam 2425 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR