KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

THINKVANTAGE TEKNOLOJİLERİ, BİLİŞİMDE ABD KONTROLCÜLÜĞÜ

THINKVANTAGE TEKNOLOJİLERİ, BİLİŞİMDE ABD KONTROLCÜLÜĞÜ

Merhaba. Bu hafta biri ABD kaynaklı olmak üzere iki farklı konuya değineceğim. İlki kişisel bilgisayar alırken nelere dikkat edebileceğiniz üzerine.
Araba ya da beyaz eşya alırken insanlar satış sonrası hizmetleri veya servis ağı gibi nedenlerle tercihlerini yönlendirirler. Bilgisayarda da temelde aynı mantıkla hareket etmek isterseniz, size belki de haberiniz olmayan bir teknoloji desteğinden bahsetmek isterim. Dünyada sunucu pazarında kalitesi ile 1 numara olarak gördüğüm IBM şirketinin, sunucular dışındaki ürünlerini çıkarttığı markası Lenovo, kalitesini tasarım, sağlamlık ve güvenlik yönleriyle tamamlıyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarında söz sahibi olan Lenovo, sunduğu bu hizmetlerle rakiplerinin bir adım önüne geçiyor. Bunda, kullanılan ThinkVantage teknolojilerinin de katkısı büyük. İşte bahsettiğim teknolojilerin internetten derlediğim açıklamaları:
Sıvı Dökülmesine Dayanıklı Klavye
ThinkPad sıvı dökülmelerine karşı korunmuştur. Akıllıca tasarlanmış ThinkPad klavyesinin altında bir drenaj sistemi bulunur. Küçük kanallardan oluşan bir labirent, sıvıyı ana karta ulaşmadan toplayıp bilgisayarın altındaki bir çıkışa yönlendirir.
ThinkPad Güvenlik Kafesi
ThinkPad Güvenlik Kafesi dizüstü bilgisayarın içindeki parçaları kaza veya sert hareketlere karşı korur. Sağlam magnezyum alaşımlı kasa, bilgisayarın dayanıklılığını ve güvenilirliğini artırır.
Parmak İzi Okuyucu
Bilgisayarların üzerindeki Parmak İzi Okuyucu, parmak izi algılayıcısını kullanarak verilerinize güvenli bir biçimde erişmenize ve parolalarınızı kolayca yönetmenize yardımcı olur.
ThinkVantage Rescue and Recovery™
İşletim sisteminiz çalışmıyor mu? Bilgisayarınıza virüs mü bulaştı? Hiç sorun değil!! Çünkü tek bir tuşa basarak, tüm kaybolan bilgilerinizi işletim sisteminiz tamamıyla ortadan kalkmış olsa bile geri getirmeniz mümkün.
ThinkVantage Aktif Koruma Sistemi
ThinkVantage Aktif Koruma Sistemi teknolojisi otomobillerdeki hava yastıklarına benzer bir güvenlik sağlar. Bu sistem hareketteki ani değişimleri algılayıp verileri korumak için sabit diski geçici olarak durdurur ve düşme anında diskin okuyucu kafa tarafından zedelenmesi ve dolayısıyla bilgilerinizin zarar görme olasılığı minimuma indirir.
Bence bilgisayar alırken bütün bu tarz servis, hizmet ve bakım araçlarını göz önünde bulundurarak seçiminizi yapın. Bu hafta değineceğim 2. konu ise ABD’nin korsan yazılım listesi ve bu ülkede kurulan internet ekibi üzerine.
ABD senatosunda 70 üyeden oluşan “Yazılım Korsanlığı ile Mücadele Komitesi” ülkenin bir değeri olarak yazılımların da korunması gerektiğini belirterek, bazı ülkeleri değişik sebeplerle kara listelerine aldıklarını açıkladılar. Çin, korsan ve yasadışı içeriğe sahip sitelere ev sahipliği yapmak, Rusya korsan cd üretim ve dağıtımı, Kanada kişisel gizlilik altında korsanlığa izin vermek, İspanya dosya paylaşım programları serbestîsi, Meksika ise yasaların uygulanmasındaki yetersizlik gibi sebeplerle kara listeye alınmış. Alınan bu kararın şimdilik bir yaptırım gücü olmasa da, bir ülke meclisinin yazılım alanında ülke çıkarlarını korumak için aldığı karar olarak dikkat çekici.
ABD’den gelen bir diğer haber ise ülkede sadece internet alanında faaliyet gösterecek bir organizasyonun kurulacak olması. Yetkileri, imkânları, yaptırım gücü ve kişisel güvenlik ve gizliliği ne kadar irdeleyeceği henüz belirlenmeyen organizasyon şimdiden tepki çekmeye başladı bile.
Yıllık iznime çıkacağımdan, iki hafta boyunca gazetemde yazılarım yayınlanmayacak. Kısmet olursa döndüğümde 3N’in nimetleri ve ilk uygulamaları ile tanışmak ve tanıtmak ümidiyle. Saygılarımla.
WLAN
Açılımı Local Area Netwotk (Yerel Alan Ağı) olan LAN’ın önüne Wireless (kablosuz) kısaltmasının eklenmiş halidir. Kablosuz Yerel Alan Ağı, mevcut kablolu ağlara ilave olarak kurulabilir veya alternatif bir seçenek şeklinde kullanılabilir. Ağa bağlı bilgisayarların birbiriyle ve uzak ağlarla olan iletişimlerini kablosuz olarak sağlayan WLAN, veri iletimini hava üzerinden elektromanyetik dalgalar halinde taşıyarak, kablo bağlantılarını azaltan bir çözümdür. WLAN uygulamaları, kullanıcının hareket imkânını kolay bir kurulumum rahatlığı ile birleştirir. Belediye-İtfaiye, Devlet Hastanesi-Diş Hastanesi, Emniyet-Polis Evi gibi aynı kurumların uzak birimlerini birbirine bağlamada alternatif bir çözümdür.

Bu yazı toplam 560 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR