MEHMET ERDAL

MEHMET ERDAL

VALİ BEY’İN CENGAVERLİĞİ 1 HAFTALIK MIYDI?

VALİ BEY’İN CENGAVERLİĞİ 1 HAFTALIK MIYDI?

Geçtiğimiz hafta Edirne Valisi Dursun Ali Şahin İsrail’in Mescidi Aksa’da yaptığı savaş çığırtkanlıklarına sert bir dille tepkisini koymuş ve Müslüman Türk Milleti’nin Yahudiler’in eserlerine sahip çıktığını fakat aynı şekilde mukabele edilmediğini ifade etmişti. Vali Şahin içinden geldiği gibi duygularını ifade etmişti. Vali Bey’in bu cengaverliğini dinlediğimde tepkinin ne kadar yerinde olduğunu ve örnek gösterilecek bir durum olduğunu düşünmüştüm.

Ne yazık ki Vali Bey bu açıklamaların daha haftası gelmeden geri adım attı ve bir de özür diledi. Hem de Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva’yı telefonla arayarak.

Öncelikle Edirne’de ne olduğunu kısaca hatırlayalım.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şehirde restorasyonu devam eden ve faaliyette olan Sinagogu müze olarak kullanmaya karar verdiklerini açıkladı. Sebep olarak da İsrail’in Mescid’i Aksa’ya düzenlediği baskına tepki koymaktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’de Sinagog ile ilgili tasarrufun kendilerinde olduğunu açıkladı. Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati de yazılı birer açıklama yaparak “Bu tür bir söylemin devletimizi temsil eden bir Valimiz tarafından ifade edilmesinden dolayı hicap duymaktayız” denilmişti.

Bana göre Vali Şahin’in tepkisi gayet yerinde ve güzeldi. Türkiye Cumhuriyeti Yahudiler’in Sinagogu’nu yapacak, onlar bizim Mescid-i Aksamızı basacak. Tepki koyana da sahip çıkılmayacak. Vali Bey’in bu tepkisi yerinde ve isabetli bir karardı fakat açıklamalarının yanlış anlaşıldığı şekilde bir ifadeyle Yahudiler’i arayarak özür dilediği açıklandı. Özür dilemek zorunda mı kaldı, üzerinde bir baskı unsuru yapıldı mı bilmiyorum. Baskı varsa da direnememiş olacak ki, özür dilediği açıklandı. Fakat arkasında durulmadığı kesin.

Peki Vali Şahin’e karşı açıklama yapan Yahudi gruplar Vali Bey’in hareketlerini kınarken hiç İsrail Devleti’nin Mescid-i Aksa’ya girmesini kınıyor mu? Hayır. Ne diyor Yahudi grupları; "Ortadoğu'daki politikalar, eylemler ve davranışlar, hiçbir yetkiliye bu topraklarda asırlardan beri yaşayan, Osmanlı ve Türk milletinin bir parçası olmaktan gurur duyan biz Türk Yahudilerini hedef haline getirme hakkını vermemektedir. Bu tür bir söylemin devletimizi temsil eden bir valimiz tarafından ifade edilmesinden dolayı hicap duymaktayız” diyor. Edirne Valisi’nin açıklamalarına hicap duyanlar İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yapılanları görmezden geliyor.

Peki Vali’nin açıklamalarına destek olunuyor mu? Hayır. Vurun bizim oğlana. Tamam biz buradaki Sinagoglara saldıralım demiyorum ama, böyle bir durumdayken de el üstünde tutmak içimizden gelmiyor. Vali Bey’in yanlış anlaşıldım demesinin arkasındaki neden tam da budur bence.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ilk açıklamasını kendi düşünce ve görüşlerini samimiyetiyle dile getirmiştir. Daha sonrasındaki özrü kabul edilir gibi değil. Vali Bey’in bu sözlerinin arkasında durulmaması ise hiç kabul edilir gibi değil.

Hoşçakalın.

Bu yazı toplam 1417 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MEHMET ERDAL Arşivi
SON YAZILAR