KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

www.kulturcocuk.gov.tr

www.kulturcocuk.gov.tr

Merhaba. Bu hafta internette gezerken gördüğüm Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan http://www.kulturcocuk.gov.tr/ internet sitesini anlatmak istiyorum. Bakanlığın resmi sitesi olan http://www.kultur.gov.tr/ adresinde de sağ alt tarafta bağ adresi verilen site çocuklara yönelik hazırlanmış. Ana sayfasına girdiğimizde saçma sapan bir müzikle bizi karşılayan sitenin tasarımı sol ve sağda resimli menüler olacak şekilde yapılmış. Solda Atatürk, Eğlence, Resimli Roman, Sağlık ve Kültür menüleri var. Sağda ise Trafik, Vücudumuz, Çocuk Şarkıları, Deneyler, Oyuncak Yapalım ve Çevremiz isimli menüler bulunuyor.

Soldan başlayalım. Atatürk sayfasına tıkladığımızda, Ata’mızın çocuklarla aynı karelerde fotoğraflandığı 8 adet Atatürk resmi ile beraber, bu fotoğrafların açıklamaları yer alıyor.

Eğlence kısmında, Fıkralar, Oyunlar, Bilmeceler, Tekerlemeler gibi alt başlıklar var.

Nevruz’u anlatan Resimli Roman kısmından sonra sıra geliyor Sağlık sayfalarına. Terli Su İçmeyelim gibi ufak sağlık öğütleriyle bezenen sayfa ufak hikâyelerle de doldurulmuş. Soldaki menülerin sonuncusu olan Kültür’ün sayfası Karagöz ve Hacivat Söyleşmeleri başlığı altında çeşitli karşılıklı konuşmaları metne dökmüş.

Gelelim sağ tarafa. Trafik menüsü az sayıdaki Trafik işaretlerini tanıtıp, Trafikte dikkat etmemiz gereken bazı hususları kısaca anlatıyor.

Vücudumuz sayfası ise organları anlatan şiirleri yayınlıyor.

Toplam 7 tane çocuk şarkısı adı yazan ama bunlardan 6 tanesi indirilip dinlenebilecek şekilde olan, 7. si ise muhtemelen yanlış adrese bağlanmış ve ulaşılamaz durumdaki şarkılar Çocuk Şarkıları bölümünde yer alıyor.

Birer paragraflık anlatımla beş adet deneyin anlatıldığı deneylerden fasulye yetiştirme deneyi bana ilkokul günlerimi hatırlattı.

Oyuncak Yapalım sayfasında Kukla Balon ve Fırıldak yapımı anlatılıyor.

Ve son olarak Çevremiz sayfası geliyor. Buradaysa Çevre’nin tanımı ile çevremizi temiz tutmak için yapmamız ya da yapmamamız gerekenler anlatılıyor.

Şimdi gelelim genel değerlendirmeye. Bence ilkokul çağı için bile son derece amatörce, basit, yetersiz hazırlanmış bir site karşımızda. Sıradan oyun sitelerinde bile yer alan flash oyunlar ya da videolarla bezenmiş ve gerçekten kültürümüzü anlatan bir site daha güzel olmaz mıydı? Çocuklara kültürümüzü, tarihimizi, sosyal hayatın gereklerini öğretirken görselliği daha çok kullanmak gerekirdi. Çocuğun dikkatini çekecek, oynarken öğretecek, sesli, etkileşimli sayfalar hazırlamak varken, metne dayalı, tasarım açısından da sınıfta kalan bir site olmuş. 20 sene önce izlediğim çizgi filmden kandaki alyuvar, akyuvarı öğrenirdik. Halen aklımızda. Susam Sokağı deseniz öyle. E onları Milli Eğitim Bakanlığı hazırlasın denirse o zaman biz de Nasreddin Hoca nerede deriz. Diyeceğim, Bakanlığın kaynaklarıyla 3 günde hazırlanabilecek sıradan bile olamayan bir site.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 1314 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR