KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

YENİ YIL ALIŞVERİŞİNDE DİKKAT EDİLCEKLER

YENİ YIL ALIŞVERİŞİNDE DİKKAT EDİLCEKLER

Merhaba. Yeni yıl geliyor. İnsanlar yılbaşında birbirlerine hediye almak için vakit ve nakit harcıyorlar. Kısıtlı imkânları olan yerleşim birimlerinde oturanlar ise alacakları hediyeyi seçenekler arasından kıyaslama ve daha uygun fiyatlı mağaza aramak için sanal dünyaya yöneliyorlar. Bunun, alışveriş yapılacak sitenin sağladığı uzun vadeli ödeme biçimleriyle de bağlantısı olabilir tabii. Ortalıkta belki de zorlama olarak bu kadar alışveriş varken hacker dediğimiz kötü niyetli yazılım uzmanları da boş durmuyor tabi. Alışverişlerde kullanılacak kredi kartlarının bilgilerini ve maddi değerlerini çalıp kullanmak için onlar için bundan uygun zaman olmaz herhalde. O yüzden bu haftaki yazımı da buna ayırmak istedim.

İnternetten kredi kartlı alışveriş yapacaksanız özellikle ürün aradığınız sitenin güvenilirliğine ve güvenliğine dikkat etmenizi öneririm.Ülkemizde sayıları çok olmamakla beraber www.hepsiburada.com hemen her ürünü bulabileceğiniz internet sitelerinin en ünlüsü diyebilirim. Öncelikle e-posta yoluyla gelen bağlantıların hiç birine güvenmeyin. Böylece olta saldırılardan kendinizi korumuş olursunuz. Gireceğiniz sitenin tam adresini internet tarayıcınızın (internet explorer, firefox, chrome) adres satırına siz yazın. Klavyeden yazdıklarınızı yazarının adresine gönderen keylogger programları ile her türlü şifrenizin başkalarının eline geçmesi çok muhtemeldir. Bilgisayarınızda mutlaka bir anti virüs yazılımı kullanın. Böylece hem keylogger, hem virüs, hem trojan tarzı birçok zararlı yazılımdan büyük oranda korunursunuz. Açılan sitede alacağınız ürünü seçtikten sonra ödeme noktasında ise şunlara dikkat edin. Ücret çekimi için vereceğiniz kredi kartı bilgisinin mümkünse sanal kart olmasını sağlayın. Birçok banka bu hizmeti veriyor. Böylece sadece ayarlayacağınız limitte, aslında fiziki olarak bulunmayan bir kartın bilgisini alışverişte kullanmış olursunuz. Bütün yaptıklarınıza karşı bir şekilde kredi kartı bilgilerinizi ele geçirmiş olsalar bile sadece belirlediğiniz limit dâhilinde risktesiniz demektir. Bunu da tamamladıktan sonra sitede tuş takımı ile girilecek yerlerde mutlaka tuş takımı kullanın. Klavyeden sakının. Tuş takımı mümkünse her tıklamadan sonra karışsın. Yani harf ve rakamların yeri değişsin. Mümkünse özellikle 1 Ocak 2010’dan sonra zaten bankalarla internet üzerinden iş yapmak için şart olacak güvenlik önlemlerinden birisini deneyin. Bu, akıllı anahtar, akıllı telefonlara kurulacak tek şifre programı ya da kısa mesaj (sms) olabilir. Böylece banka tarafında güvenliğinizi bir kademe daha artırmış olursunuz. Bütün bu yazdıklarıma dikkat ederseniz kendinizi büyük oranda korumuş olursunuz. Bu alış verişi yaparken kullanacağınız bilgisayarın çok kullanıcılı ya da internet cafe gibi yerlerde olmamasına dikkat etmenizi söylememe gerek bile yok sanırım.

Keyifli, güvenli alış verişler yapmanız dileğiyle. Mutlu seneler.

PCMCIA: Genellikle kredi kartı boyutlarında olan ve dizüstü bilgisayarlar ile birlikte kullanılmak üzere geliştirilen kartlara verilen genel addır. Bu tür kartlar arasında modem, hafıza modülü ve daha pek çok değişik donanım bulunabilir. Boyutları dışındaki en önemli özellikleri ise, sistem çalışırken de sökülüp takılabilmeleridir. Kaynak : www.chip.com.tr

Bu yazı toplam 448 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR