ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ VE PARTİLER

2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ VE PARTİLER

Her dört yılda bir yapılan milletvekili seçimi normal şartlarda 2015 Temmuz ayında yapılması gerekiyor. İleri sürülen varsayımlar doğru çıkarsa mayıs veya haziran ayında da olabilir. 

2002 yılından bu yana Ak Parti iktidarı girdiği her seçimi kazandı. Yine ilk defa halkın seçtiği Cumhurbaşkanı da Ak Parti iktidarının Başbakanı ve partinin lideri Recep Tayyip Erdoğan oldu. Her ne kadar Cumhurbaşkanı seçimi yapılsa da iktidarında referandumu sayılır.

2015 seçimlerine Ak Parti, her zamankinden daha fazla seçimlere önem vereceğe benziyor.

Partinin genel başkanı değişti. Şimdiye kadar yazılan ve kazanılan seçimler Recep Tayyip Erdoğan´ın liderlik vasfından kaynaklandığı kamuoyu tarafından kabullenilmişti. Lider değişikliğine rağmen parti yine başarılı olduğu takdirde Başbakan Davutoğlu´nun halk tarafından tutulduğu anlaşılacak. Bu durum Türkiye´nin istikrarının devamının garantisi olacak.

Ak Parti iktidarı milletvekili seçimlerinde 330 sayısını geçmek için var gücüyle çalışacak. Aksi takdirde Anayasa değişikliğini gerçekleştirmesi imkansızlaşmaktadır.

İki yılı aşkın zamandır çözüm sürecini seçimlere kadar epey yol kat etmesi gerekir. Kuvvetli bir şekilde iktidarı yenilerse terörü yok etmek için çok mesafe kat etmiş olur. Dış güçler PKK´nin bitirilmesini istemezler. İktidar halkın oyunu kuvvetli bir şekilde alırsa iç ve dış muhalefet epey bir zaman toparlanamaz. 

Cumhuriyet Halk Partisi girdiği her seçimi kaybettiği gibi oy oranında artıramıyor, hep aynı seviyeyi muhafaza ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde uğradığı yenilgi içinde çekişmeleri su yüzüne çıkarttı. Şimdilik bir istifa bir de bir milletvekilinin disiplin kuruluna verilmesiyle kapatılmaya çalışılıyor. İlerideki günler pek de sakin geçeceğe benzemiyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu patinin oyunu arttırmak için herkesi partiye davet ediyor. Bu vesileyle patiye aldıkları partinin diğer kanatları tarafından kabul görmüyor. Halk nereden baksan 150 milletvekilini sükunetle idare edemeyen lidere güvenmiyor.

Bilecik´te CHP ana muhalefet özelliğini kaybetti. İl Genel Meclisi´nde 2 üye ile temsil ediliyor. Gölpazarı´na ilave olarak Vezirhan Belediyesi´ni aldı. Bilecik, Bozüyük´te üçüncü parti durumuna düştü. Parti içerisinde didişmeler had safhada. Öyle görünüyor ki eski günlerini mumla arayacağa benziyor. Seçim sonuçları alındığında Kılıçdaroğlu´nu zor günler bekliyor. 

Milliyetçi Hareket Partisi, CHP gibi oy oranını arttıramıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ile beraber hareket etmesi seçmeni üzmüş olabilir. Her iki partinin genel merkezin cumhurbaşkanlığı politikasını beğenmedi diyebiliriz. Çünkü gösterdikleri aday iki partinin bir evvelki seçimlerde aldığı oyların toplamına ulaşamadı. Seçmen genel merkez ile anlaşamıyor demektir. 

Bilecik´te MHP son yerel seçimlerde 7 il genel meclis üyeliği; Yenipazar, İnhisar ilçelerinde Belediye Başkanlığı ve ilde ana muhalefet partisi oldu. Buna rağmen ilçe ve il kongrelerine 1-2 ay kala parti kapatılıyor, atamayla kongreyi yapması için yeni yönetim oluşturuyor. Uzun yıllardır siyaset takip ediyorum. İlk defa böyle bir vaka ile karşılaşıyorum. Seçmen genel merkezin bu davranışını nasıl karşılar? Cevabını elbette sandıkta verir. 

Türkiye´de iktidar değil muhalefet sorunu var. İktidar 3 devre seçilen kadrolara bir devre seçilmelerine ara veriyor. Kadrolarını yeniliyor. İktidarda olduğu için her kesimin muhalefetine rağmen yine 2015 seçimlerinin favorisi olarak gösteriliyor. 

Muhalefet ise yerinde sayacağı sinyalleri veriyor. CHP´de olduğu gibi MHP´de de 2015 seçimleri sonucu iyi netice alınmazsa Bahçeli ekibini zor günler bekliyor.  

Bu yazı toplam 1265 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR