MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

"ALEME VERİR TALKINI, KENDİ YUTAR SALKIMI"

"ALEME VERİR TALKINI, KENDİ YUTAR SALKIMI"

Teşvik paketi açıklandı, ama içinden Bilecik çıkmadı. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası uzun süreden beri Bölgesel ve sektörel teşvik konusunda Zafer Çağlayan’ın kapısını aşındırmıştı. BİSİAD’ın da konuyla ilgili girişimleri olmuş ve Bilecik basınında bu haberler geniş yer almıştı.
Durum böyle olunca şu espriyi anlatmadan geçemeyeceğim. Acemi ere dayısı “Sen merak etme ben sana torpil yaptırırım. Batıda bir yerde seni rahat ettiririz” demiş. Dağıtımda Güneydoğuya düşen oradan da Irak sınır dışı harekatına katılan asker telefonla görüşmesi esnasında “Dayı bir torpil yaptın sınırı geçtik. Bir de yapmasaydın nereye gidecektik kim bilir” demiş.
Bizimkilerde maşallah Bilecik için Bölgesel teşvik sektörel teşvik derken İstanbul’daki sanayiciyle aynı kefeye konuverdik. Hatta istatistiklere göre Bilecik sanayisi en gelişmiş dördüncü, beşinci il arasında.
İnsan iyi ki torpilimiz var demekten kendini alamıyor. Gerçek olmasa sanayisi en gelişmiş iller arasında gözükmek insanın koltuklarını havalandırmıyor da değil...
Ama gerçekçi düşündüğümüzde Kütahya’nın sanayisi mi gelişmiş, Bilecik’in sanayisi mi? Eh başa baş hatta Bilecik daha önde diyebiliriz. Eskişehir’in, Bursa’nın, Adapazarı’nın sanayisi mi gelişmiş; Bilecik’in sanayisi mi diye sorsak adama gülerler. Peki Kayseri’nin sanayisi mi gelişmiş Bilecik’in sanayisi mi diye sorsak? ( ) Aklınızdan geçen cevap en doğru cevap.
Konuyla ilgili Milletvekili Yaşar Tüzün’ün basın toplantısından sonra TSO başkanı Ahmet Özünlü’nün basın açıklaması da gazetelerde yer aldı. TSO ayrıca Bilecik’in önde gelenlerinin görüşlerini öğrenmek ve ortak bir strateji belirlemek üzere bir program düzenledi.
Burada katılanları tek tek saymak istemiyorum. Bilecik için çok önemli isimler toplantıda yer aldı. Ben gelmeyenlerden bahsetmek istiyorum. Böyle önemli bir toplantıya başta Ak Parti’nin İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı toplantıya katılmadılar. Katılmayış sebepleri teşvik kapsamına alınmayışımızı destekler mahiyetinden mi, yoksa ne yapsak bu saatten sora fayda etmez demek mi istiyorlar? Henüz anlamış değiliz. İl Genel Meclis üyeleri OSB’lerin müteşebbis heyetlerinde yer alıp belirgin miktarlarda ödeme alırken bu toplantıya iştirak etmediler. Sadece Yenipazar İl Genel Meclis Üyesi Tuğrul Ünsal toplantıya katıldı.
Çaltı ve Tarpak Belediye Başkanları toplantıda söz alırken, seçimlerde sanayiyi geliştirecekleri yönünde mangalda kül bırakmayan seçimler sırasında ‘Pazaryeri organize sanayi bölgesi fabrika ile dolacak’ diyen Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın ağzını bile açmadı.
Şimdi geçelim toplantının içeriğine. Toplantıda 1. OSB Başkanı Mehmet Aslan çok güzel bir konuya temas etti. 1. OSB’de 40’ın üzerinde sanayi kuruluşu olduğunu ancak yaklaşık 7 fabrikanın adam akıllı çalıştığını söyledi. Çalışmayan fabrikaların zamanında teşvikten faydalanmak amacıyla Bilecik’e gelip yer aldığını, fabrika içinde sadece lamba yakmakla üretim olmadığını vurgulayarak, fabrika binası Bilecik’te olup Bilecik dışında çalışan işçilerin TÜİK tarafından burada sayıldığını ve böylece doğru verilere ulaşılmadığını belirtti.
1. OSB’den yer alıp bina dikip hiç üretim yapmayan, üretime bir dönem başlayıp şu an kapalı olan, üretimi devam ediyormuş gibi gözüküp bir başka yerde faaliyet gösteren kuruluşların bulunduğunu ve bu kuruluşların cezasını Bilecik’te fabrika kuran, üretim yapan, istihdam oluşturan kuruluşların çektiğini söyledi.
Çaltı Belediye Başkanı Osman Yılmaz’ın da güzel bir sorusu oldu. “Böyle bir aksaklık varsa OSB mi görevini yapmadı. İl Özel İdaresi mi, Valilik mi? Sorun nereden kaynaklanıyor. Bu sorun nereden kaynaklanıyorsa bu giderilsin” şeklinde bir sorusu ve önerisi oldu. Ancak bu soruya pek cevap bulunamadı.
Bana göre de bütün mesele Mehmet ARSLAN Beyin açıkladıklarında. Peki suçlu kim? onu bulalım.
Hakkı Aynur Bilecik’te çıkan mermere sektörel teşvik uygulanmadığını, Bilecik’ten mermeri alıp Kütahya’da işleyip satmanın bu tasarıya göre daha avantajlı olduğunu söyledi.
Toplantıda Lütfi Çakır Ankara’ya yüklendi ve Bilecik’in durumunu herkesin bildiğini, tasarıda bazı illere büyük imtiyazlar tanınırken bazı illerin de adeta cezalandırıldığını belirten uzun bir konuşma yaptı.
Neticede bir heyet oluşturularak Ankara’ya gidilip milletvekillerimiz ile birlikte bakanlarla, gerekirse Başbakanla görüşülmesine ve Bilecik’in probleminin anlatılmasına karar verildi.
Heyete toplantıya iştirak etmemesine rağmen Ak Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, yine toplantıya iştirak etmeyen İl Genel Meclis Başkanı H.Hüseyin Çelik, belediye başkanları ve sanayi kuruluşu temsilcileri belirlendi.
Bağrından cihan imparatorluğu çıkan Bilecik’e Osmanlı bile arkasına bakmadan Balkanlara doğru koştu. Sadece II. Abdilhamid Han hemşerilerim diyerek arkasına baktı. Kurtuluşun destanını yazdı ama Bilecik’in boynu yine bükük kaldı. Kuruluşta ve Kurtuluşta Bilecikliler asaleti ve adaletiyle kendine yontmadı. Tarihe mal olmuş destanlaşan anılar ise unutuldu. Kayseri’nin teşvik kapsamına girip Bilecik’in teşvik dışında kalması “Aleme verir talkını, kendi yutar salkımı” dedirtti.

Bu yazı toplam 1179 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR