MEHMET ERDAL

MEHMET ERDAL

İHA – SİHA, Ayçiçeği – Un

İHA – SİHA, Ayçiçeği – Un

Bir birine tezat olan bu cümleler, insanoğlunun yaşamını idame ettirebilmek için ihtiyaç duyulan ana unsurlardan bir kaçı. Teknolojinin ilerlediği günümüzde ana vatanımızı, gerekse mavi vatanımızı korumak için yerli ve milli kaynaklarla iha, siha ve çeşitli muharebe araçlarını üretiyoruz. Rüştünü ispatlayan bu teknolojilerimizle gurur duyuyorum. Güneydoğuda, Suriye’de, Karabağ Zaferi’nde ordumuz nice başarılara imza attı. Dünyaya örnek oldu, yurt dışına satışlar başlandı. Temennimiz o ki, bu başarılarımız kat ve kat artsın.

Aynı başarıyı gıda üretiminde söylemekten inanın çok mutlu olurdum. Silah teknolojisinin yanında vızıltı sayılacak alanda duvara toslandı. Silah sanayinde belirli sayıdaki insanla yakalanan bu başarı, milyonlarca insanın bildiği gıda üretiminde sağlanamadı.

Tarım politikasındaki yanlışlar silsilesi düzeltileceği yerde, hata üstüne hatalar devam ediyor. Üreten para kazanamamaktan, tüketen pahalılıktan dert yanıyor. Bilecik Milletvekili Selim Yağcı’nın “Devlet aksaktır ama kör değildir” tespitini önceden yazmıştım. Kör olmamak iyi ama, aksaklığı da hızla düzeltmek elzemdir.

Ak Parti’nin 20 yıllık icraatları gıda karşısında görülmez olmaya başlandı. Hükümet bir an önce tedbir almazsa, önümüzdeki seçimlerdeki kaybı büyük olacak. Ekonomide ve gıdada büyük buhran var, iktidar biran evvel bunun farkına varmalı. Demirel “Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur” diyordu, bu tespiti iyi okumak lazım.

Yurt dışından yüksek miktarda alım yapıp, süspanse ederek halka satış yapma politikasından acilen vazgeçilmeli. Süspanse edilen ürünler için, daha ekim yapılmadan çiftçiye alım garantisi verilse çok daha ucuza geleceği gibi, ülke ekonomisinde büyük katkı sağlayacak.

Örneğin geçtiğimiz ay sonunda 6 bin ton ayçiçeği yağı alımı yapıldı. Tonu 1475 dolardan alım yapıldığı haberi duyuruldu. Kilosu yirmi liranın üzerine geliyor bu alımın. Çiftçi ürününü ekim-kasım aylarında 6 lira civarında ancak satabilmişti. Bakanlık kendi çiftçisine 10 liradan alım yapacağını duyurmuş olsa ise, inanın yer gök ayçiçeği olurdu. Marketlerde ne böyle kuyruk, ne bu kadar fiyat artışı, ne sahte hesaplarda goygoylar olurdu.

Yukarıda verdiğimiz örnekleri farklı ürünlerde, farklı fiyat politikalarıyla çoğaltmak mümkün. Yeter ki bunca yıldır yapılan yanlıştan artık dönülsün.

Ak Parti yola çıkarken birlikte olduklarına, yolda bulduklarına değişmesin.

Tabanın sıkıntısına kurak verip, yolun başında destek olanlarına sahip çıksın.

Kalın sağlıcakla.

Bu yazı toplam 3078 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
MEHMET ERDAL Arşivi
SON YAZILAR